Namen Dieren Geografie Gebeurtenissen Sterrenbeelden Bronnen

vorige pagina

volgende pagina

Evippe 1

Evippe 1 is één van de zeven dochters die koning Danaus 1, van Libya, bij één Ethiopische vrouw verwekt. Haar zussen zijn Anaxibia 3, Dorium, Mnestra, Nelo, Phartis en Pirene 1. Naast deze zus heeft zij nog drieënveertig andere (half)zussen die gezamenlijk de Danaïden vormen.

De Danaïden

Vanwege een strijd om de macht met zijn broer Aegyptus 1 moet Danaus 1, samen met zijn vijftig dochters, het land ontvluchten en gaat hij naar Argos in Griekenland. Wanneer enige tijd later daar ook de vijftig zoons van zijn broer Aegyptus 1 aankomen, vragen zij hem in opdracht van hun vader Aegyptus 1 elk om de hand van één van zijn vijftig dochters.

De zoons beloven daarna de vijandelijkheden te staken en vredig met zijn dochters te gaan samenleven. Maar Danaus 1 heeft weinig vertrouwen in die belofte, en voelt nog steeds enige wrok vanwege zijn ballingschap. Hij stemt toch in met het verzoek van de vrijers maar geeft zijn dochters opdracht om in de huwelijksnacht hun mannen te doden.

Evippe 1 geeft gehoor aan het verzoek van haar vader en doodt ’s nachts haar kersverse, door loting toegewezen, man Argius 1 of Agenor 5. De volgende dag begraaft Evippe 1 het hoofd van haar man in Lerna en bewijst buiten de stad de laatste eer aan zijn lichaam. In opdracht van Zeus worden de meisjes door Athena van hun bloedschuld gereinigd. Enige tijd later wordt Evippe 1 net als haar overige zussen, door haar vader, tijdens sportwedstrijden, als bruid uitgehuwelijkt aan de winnaar van een sportwedstrijd. Zie verder bij de Danaïden.

Stamboom:

Danaus 1 Ethiopische vrouw Aegyptus 1 Phoenicische vrouw
Evippe 1 Argius 1 / Agenor 5
-

Bronnen:

©2015 Maarten Hendriksz