Namen Dieren Geografie Gebeurtenissen Sterrenbeelden Bronnen

vorige pagina

volgende pagina

Ganymedes

Over de ouders van Ganymedes bestaan er in de mythen een drietal versies. Volgens de meest gangbare versie is Ganymedes een zoon van Tros 1, de koning van Troje, en diens vrouw Callirhoe 3, een dochter van Riviergod Scamander. Maar er zijn echter ook enkele mythen waar in gesteld wordt dat Ganymedes een zoon is van Laomedon 1 of Assaracus.

Veehoeder

Als zoon van Tros 1 wordt Ganymedes in Troje geboren en heeft twee broers met de namen Assaracus en Ilus 2, en twee zussen die Cleopatra 4 en Cleomestra genoemd werden. Ganymedes groeit op tot een beeldschone jongeling waar menig hart sneller van ging kloppen, en hoedde de kuddes van zijn vader op de Pergamus, een heuvel in de buurt van de stad. Maar er zijn ook mythen die stellen dat Ganymedes zijn kuddes hoedde op de berg Tmolus of de Ida.

Schaking door Zeus

De schaking van Ganymedes door Zeus

Vanwege zijn uitzonderlijke schoonheid, en de glans op zijn gezicht, wordt oppergod Zeus verliefd op Ganymedes en bedenkt een list om hem te ontvoeren. Terwijl Ganymedes juist zijn schapen bijeen floot dook er een reusachtige Adelaar uit de hemel die hem met zijn klauwen teder, o zo teder, oppakte en wegvoerde door de lucht. Terwijl Ganymedes verschrikt omhoog kijkt naar zijn ontvoerder wordt hij afgezet op de Olympus waar de vogel verandert in Zeus, die zijn liefde voor hem openbaart. De twee delen daarna regelmatig het bed met elkaar. Om hem altijd dicht in de buurt te hebben stelt Zeus Ganymedes aan als wijnschenker van de Goden, maakt hem onsterfelijk, en zorgt ervoor dat hij eeuwig jong blijft.

Wijnschenker

Vanwege het verlies van een zoon schenkt Zeus aan de vader van Ganymedes twee onsterfelijke paarden en een wijnstok met gouden bladeren. Bovendien laat hij Hermes vertellen dat Ganymedes is opgenomen onder de onsterfelijke Goden. Toen Tros 1 dit vernam was hij zeer verheugd en richtte in Troje, tegenover die van Athena, een tempel op voor Ganymedes. Zo leeft Ganymedes eeuwig voort op de Olympus en schept rode nectar uit de wijnschalen om die in gouden bekers aan de Goden te overhandigen. Hoewel Hera jaloers op Ganymedes is, die regelmatig het bed van Zeus deelt, durft zij hem uit angst voor haar man, met geen haar te krenken.

Bewoner Olympus

Tussen de feestmaaltijden door speelt Ganymedes vaak met Eros, de zoon van Aphrodite, een spelletje bikkelen. Maar de slimme Eros wist altijd te winnen waarna Ganymedes meestal boos werd en mistroostig terugkeerde naar zijn geliefde Zeus om opgevrolijkt te worden. Ganymedes is ook aanwezig op de bruiloft van Peleus en Thetis waar hij de gasten van heerlijke wijn voorziet. Als Eris vervolgens de gouden appel tussen de gasten werpt, waardoor de Trojaanse Oorlog ontstaat, smeekt Ganymedes, jaren later, Zeus regelmatig om zijn geboortestad te sparen. Hoewel Zeus veel voor zijn lieveling over heeft geeft hij hem, ondanks al zijn snikken geen gehoor. Wel plaatst hij Ganymedes, als dank voor zijn diensten, als het sterrenbeeld Waterman aan de hemel.

Stamboom:

Tros 1 / Assaracus / Laomedon 1 Callirhoe 3 / Hieromneme / vele namen Cronus Rhea
Ganymedes Zeus
-

Bronnen:

©2015 Maarten Hendriksz