Namen Dieren Geografie Gebeurtenissen Sterrenbeelden Bronnen

vorige pagina

volgende pagina

Glaucus 3

Glaucus 3 is de zoon van koning Minos 1 en zijn vrouw Pasiphae 1 of Crete 1 die op Kreta werd geboren. Hij heeft drie broers met de namen: Catreus, Deucalion 1 en Androgeus 1. Naast deze broers heeft Glaucus 3 nog vijf zussen: Acalle, Ariadne, Euryale 1, Phaedra en Xenodice.

Dood in het honingvat

Wanneer Glaucus 3 als klein kind eens een muis achtervolgd valt hij in een vat honing waardoor hij sterft. Minos 1 zocht dagenlang naar zijn zoon maar kon hem niet vinden en besluit om een ziener in te schakelen. Hij raadpleegt Polyidus 1 die de kleine Glaucus 3 in het bewuste honingvat vond. Maar Minos 1 was niet tevreden, zei tegen Polyidus 1 dat hij zijn zoon levend moest terugbrengen, en sloot hem samen met de dode Glaucus 3 op in een hut.

Tot leven gewekt

De ziener Polyidus

Daar ziet de radeloze Polyidus 1 hoe een slang naar het lichaam van het dode kind kroop en, bang voor Minos 1, doodde het beest met een steen. Even later kwam een tweede slang met een bepaald soort kruid in zijn bek, en bedekte daarmee het lichaam van de dode slang. Tot verbazing van Polyidus 1 kwam de dode slang weer tot leven en besluit hij om het kruid uit te proberen op Glaucus 3. Ook die kwam weer tot leven, en werden vader en zoon weer herenigd.

Ziener in wording

Hoewel Minos 1 Polyidus 1 zeer dankbaar was, mocht hij niet eerder van Kreta vertrekken voordat hij zijn zoon in de zienerskunst had onderwezen. Zo kreeg Glaucus 3 les enige tijd les van Polyidus 1 maar, toen hij op het punt van vertrekken stond, spuwde hij Glaucus 3 in zijn mond waardoor hij alles vergat wat hij geleerd had.

Alternatieve versie

Volgens een alternatieve versie van het verhaal werd Glaucus 3 uit de dood gehaald door de arts Asclepius. Die had van Athena het bloed gekregen van de Gorgo Medusa 1 nadat zij onthoofd was door Perseus 1. Met het bloed, dat uit haar rechter aderen kwam, wekte hij mensen weer tot leven. Vanwege deze daad doodde Zeus Asclepius met zijn bliksem.

Stamboom:

Minos 1 Pasiphae 1 / Crete 1 - -
Glaucus 3 -
-

Bronnen:

©2015 Maarten Hendriksz