Namen Dieren Geografie Gebeurtenissen Sterrenbeelden Bronnen

vorige pagina

volgende pagina

Glaucus 7

Glaucus 7 is een zoon van de Waternimf Anthedon 1, en een onbekende vader, die in Boeotië aan de kust werd geboren. Hij is een eenvoudige visser die dagelijks zijn netten in zee werpt, of met een hengel de diertjes uit het water probeert te halen. Op een dag gaat hij naar een nieuw plekje en sleept daar zijn vangst naar een weide aan de kust, waar nog nooit iemand geweest was. Hij stort zijn vissen op het gras en legt zijn vistuig in de zon te drogen. Maar dan beginnen de diertjes aan een bepaald kruid te eten en beginnen heftig te spartelen. Wild bewegend draaien ze zich om en om, en glijden zo terug in zee.

Metamorfose

Verbaasd zag Glaucus 7 wat er gebeurde en vroeg zich af of de vissen door een God geholpen werden of dat het kruid hen tot deze prestatie had aangezet. Glaucus 7 besluit om ook iets van het kruid te proeven en steekt een handvol in zijn mond. Zodra hij dit binnen heeft begint zijn hart heftig te kloppen en voelt Glaucus 7 een hevige drang opkomen om in het water te springen. Snel loopt hij naar zee, roept: ‘Vaarwel, ik kom hier nooit meer terug!’ en dook diep in de golven. Daar werd Glaucus 7 van zijn sterfelijkheid verlost door Tethys en Oceanus en kreeg van hen opdracht om zich in honderd rivieren te wassen. Zodra hij de opdracht had uitgevoerd veranderde zijn lichaam, werd blauw, kreeg een vissenstaart in plaats van benen, en werd Glaucus 7 als Zeegod opgenomen in het gezelschap van de Goden.

Scylla en Circe

Glaucus en Scylla

Terwijl Glaucus 7 door zee zwerft, valt zijn blik, bij het eiland van de tovenares Circe, op de wondermooie Scylla 1. De nieuwe God zwemt direct naar het strand, komt uit het water omhoog, en zegt tegen het meisje: ‘Godin, Ik smeek je, help een God! Want jij bent de enige die daar toe in staat is. En geloof me, ik ben het waard!’ Maar Scylla 1 heeft haar hart verpand aan een ander en wijst Glaucus 7 af, hoewel Glaucus 7 het vele keren probeerde. Ten einde raad gaat hij naar Circe en vraagt haar een toverkruid te maken waarmee hij Scylla 1 van gedachten kan doen veranderen. Maar de tovenares is zelf verliefd op Glaucus 7 en zegt tegen hem: ‘Zoek toch liever een vrouw die jouw verlangens deelt en door dezelfde hartstocht wordt bezeten. Je hebt het verdiend dat zo’n vrouw vanzelf op jou verliefd wordt. En geloof me, als je haar de kans biedt, krijg je zo'n vrouw. Nee, twijfel niet, vertrouw op je eigen charmes en kijk naar mij. Ik mag dan een Godin zijn maar toch smeek ik je mij tot vrouw te nemen. Wijs af die jou weigert, en geef je aan degene die zich geeft. Beloon twee vrouwen met eenzelfde daad.

Het kruid van Circe

Maar Glaucus 7 heeft alleen oog voor Scylla 1 en zegt bot: ‘Er zal nog eerder een boom in zee ontspruiten of zeewier op een berg groeien. Zolang Scylla 1 leeft zal ik van haar houden.Circe is diep beledigd en richt haar wrok, uit jaloezie, op Scylla 1 omdat zij Glaucus 7 geen kwaad kan, en wil, doen. Maar ze zegt tegen hem dat ze zal doen wat hij vraagt waarna Glaucus 7 terugkeert naar zee. De volgende dag gaat hij weer naar de plek waar Scylla 1 altijd een bad in zee neemt. Hij ziet even later hoe het meisje naakt het water instapt, maar ook hoe zij daarna helemaal zwart wordt en haar lichaam veranderde in een monster met woest blaffende hondenkoppen. Dan begrijpt hij dat Circe het meisje heeft vergiftigd en vlucht in zee om maar niet met de tovenares te hoeven trouwen.

Argonauten

Bedroefd zwerft Glaucus 7 vele jaren lang door de zeeën, wordt een vriend van Poseidon en de zegsman van Nereus. Zo heeft hij bij de kust van Mysië een ontmoeting met de Argonauten, die naar hun tochtgenoot Heracles op zoek zijn. Onder de mannen heerst twijfel. Zullen ze zonder Heracles doorvaren, of nog langer naar hem op zoek gaan. Dan steekt Glaucus 7 zijn bebaarde hoofd boven water en zegt: ‘Waarom moet Heracles, in strijd met het plan van Zeus met jullie mee naar Colchis? Zijn bestemming dwingt hem voor Eurystheus zijn opgelegde werken te volbrengen. Hij moet er nog enkele uitvoeren, dus vaar door en laat niemand hem missen.’ Daarna bedekte hij zijn hoofd met een grote golf en verdween weer onder water.

Nakomelingen

Volgens Vergilius was Glaucus 7, bij een onbekende vrouw, de vader van Deiphobe, een priesteres van Apollo en Artemis. En volgens de schrijver Alcman, in zijn Lyrische Dichters, was Glaucus 7 ook de vader van Leda bij Laophonte.

Stamboom:

- Anthedon 1 - -
Glaucus 7 -
Deiphobe

- Anthedon 1 Pleuron 1 Xanthippe 1
Glaucus 7 Laophonte
Leda

Bronnen:

©2015 Maarten Hendriksz