Namen Dieren Geografie Gebeurtenissen Sterrenbeelden Bronnen

vorige pagina

volgende pagina

Gyas 1

Gyas 1 is een Trojaan die de Trojaanse Oorlog overleefde en, als kapitein op één van de schepen, met Aeneas meegaat op zijn zoektocht na een nieuw vaderland. Deze tocht duurde ruim een jaar voordat zij in Italië hun bestemming zouden vinden. Vlak voor het einde van hun reis, als ze bij Acestes op Sicilië aankomen waar een jaar eerder de vader van Aeneas was gestorven, wordt er een roeiwedstrijd georganiseerd.

De schepen van Aeneas

De fanatieke Gyas 1 neemt, met een reusachtige roeiboot die door drie rijen roeiriemen wordt voortgestuwd, deel aan de wedstrijd. Zodra het startsignaal klinkt schiet zijn boot door het water, en ligt lange tijd vooraan in de race. Als ze bij het keerpunt aankomen, een klip in zee, schreeuwt Gyas 1 tegen zijn stuurman Menoetes 8: 'Waarom vaar je zoveel naar rechts? Stuur meer naar de kust en laat de roeiriemen langs de klip scheren. Laat de andere boten maar volle zee kiezen.

Maar Menoetes 8 is bang voor rotsen onder water en zet koers richting open zee. Opnieuw brult Gyas 1: ‘Waar ga je heen? Koers naar de klippen, Menoetes 8!' terwijl hij achter zich Cloanthus ziet naderen. Die zijn boot wel kort langs de klip stuurt en de woedende Gyas 1 passeert. Een helse afgunst trok door zijn lichaam en zonder na te denken duwt Gyas 1 zijn stuurman Menoetes 8 in zee en neemt zelf het roer in handen. Maar het leed is al geschied en Gyas 1 kan de opgelopen achterstand niet meer goedmaken. Uiteindelijk wordt hij zelfs nog een keer gepasseerd en ontvangt uit handen van Aeneas als derde prijs een ketel met een set gegraveerde zilveren bekers.

Stamboom:

- - - -
Gyas 1 -
-

Bronnen:

©2015 Maarten Hendriksz