Namen Dieren Geografie Gebeurtenissen Sterrenbeelden Bronnen

vorige pagina

volgende pagina

Haemon 2

Haemon 2 is een zoon van Creon 1 en zijn vrouw Eurydice 9 uit Thebe. Zijn broers en zussen zijn: Menoeceus 2 (Megareus 3), Lycomedes 1, Megara en Pyrrha 3. Over het leven van Haemon 2 bestaan er binnen de mythen een aantal verschillende versies. Volgens de ene versie was hij getrouwd met Antigone 1, de dochter van Oedipus, en werd bij haar vader van een zoon. Wanneer de stad geteisterd wordt door de Sphinx deze zoon op het monster af om te proberen het monster te doden. De Sphinx gaf elke voorbijganger een raadsel op dat moest worden opgelost en als de zoon het raadsel niet weet op te lossen wordt hij, net als al zijn voorgangers, door de Sphinx gedood.

Volgens een andere variant is Haemon 2 één van de aanvoerders in het leger van de Thebanen op het moment dat de stad wordt aangevallen door de Zeven tegen Thebe. Tijdens de gevechten om de stad doodt Haemon 2 vele Argivers maar raakt uiteindelijk zelf gewond door een speerworp van Tydeus, en moet zich uit de strijd terugtrekken. Het leger van de Zeven wordt uiteindelijk verslagen waarna Creon 1 bevel geeft om alle dode tegenstanders onbegraven op het slagveld te laten liggen, als voer voor de vogels en roofdieren.

Haemon probeert Antigone te redden.

Wanneer zijn verloofde Antigone 1, ondanks het bevel van Creon 1, toch haar broer Polynices op de brandstapel werpt, veroordeelt Creon 1 haar ter dood. Haemon 2 smeekt zijn vader om haar leven te sparen, maar Creon 1 is onverbiddelijk en beveelt dat Haemon 2 de straf van zijn verloofde zelf moet uitvoeren. Haemon 2 kan het bevel van zijn vader niet weigeren en sluit Antigone 1 op in een grot waar ze sterft. Vanwege de smaad, en uit verdriet om zijn geliefde Antigone 1, besluit Haemon 2 ook een eind aan zijn leven te maken en werpt zich op zijn zwaard.

Volgens weer een andere versie kon Haemon 2 het niet opbrengen om zijn aanstaande vrouw te doden en gaf Antigone 1, na de nacht met haar te hebben doorgebracht, aan herders mee. Tegen zijn vader zegt Haemon 2 echter dat hij de straf heeft uitgevoerd en Antigone 1 dood is. Die nacht met Antigone 1 bleef echter niet zonder gevolgen en Antigone 1 baarde een zoon. Toen deze zoon volwassen werd ging hij naar de spelen van Thebe waar hij door Creon 1 herkend werd. Opnieuw weet Creon 1 niet van wijken en veroordeelt hem ter dood. Van verdriet plegen dan ook Haemon 2 en Antigone 1 zelfmoord.

Stamboom:

Creon 1 Eurydice 9 Oedipus Iocasta / Eurygania
Haemon 2 Antigone 1
Een zoon

Bronnen:

©2015 Maarten Hendriksz