Namen Dieren Geografie Gebeurtenissen Sterrenbeelden Bronnen

vorige pagina

volgende pagina

Hagnodice

Hagnodice is een slavin die in Athene woonde in de periode dat er geen vrouwelijke verloskundigen waren en vrouwen bij de geboorte, uit schaamte om zich te laten helpen door een man, stierven. Hagnodice wil graag helpen maar de Atheners verboden slaven om de geneeskunst te leren. Daarop knipte ze haar haren af, verkleedde zich als een man, en ging in de leer bij ene Herophilus.

Hagnodice, de vroedvrouw

Nadat ze de kunst had geleerd, en hoorde dat er een vrouw moest bevallen, ging ze naar haar toe. Toen de vrouw weigerde om zich aan haar handen toe te vertrouwen, denkend dat ze een man was, verwijderde Hagnodice haar kleding om te tonen dat ze een vrouw was. Dan stemt de vrouw in en hielp Hagnodice voortaan alle vrouwen bij de bevalling.

Toen de mannelijke artsen merkten dat zijn niet meer werden toegelaten tot de vrouwen, begonnen ze Hagnodice te beschuldigen. Ze zeiden dat ‘hij’ een verleider en omkoper van vrouwen was, en de vrouwen voorgaven dat zij ziek waren. Tijdens de zitting op de Areopagus, begon de rechtbank Hagnodice te veroordelen. Maar toen ontdeed Hagnodice zich voor hen van haar kleding, en toonde dat ze een vrouw was.

Daarop begonnen de dokters haar nog krachtiger te beschuldigen. Uiteindelijk kwamen vooraanstaande vrouwen, die door Hagnodice waren geholpen, naar de rechtbank en zeiden: ‘Jullie zijn geen echtgenoten, maar vijanden, omdat jullie haar veroordelen die veiligheid voor ons betekent.’ Daarna wijzigden de Atheners hun wetten, zodat ook slavinnen de geneeskunst konden leren.

Stamboom:

- - - -
Hagnodice -
-

Bronnen:

©2015 Maarten Hendriksz