Namen Dieren Geografie Gebeurtenissen Sterrenbeelden Bronnen

vorige pagina

volgende pagina

Harmodius

Twee vrienden

Harmodius in een zoon van onbekende ouders die op Sicilië woonde waar de tiran Phalaris als koning regeerde. Hij beraamt een plan om de tiran te doden en doodt met zijn zwaard een zeug. Met dit bebloede wapen ging Harmodius naar zijn beste vriend Aristogiton, vertelde hem dat hij zijn moeder gedood had, en vroeg zijn vriend om hem te verbergen.

Zodra Aristogiton Harmodius verstopt had vraagt die aan zijn vriend om zich onder de bevolking te mengen en te luisteren of er geruchten over zijn moeder de ronde doen. Als Aristogiton enige tijd later terugkeert naar de schuilplaats zegt hij tegen Harmodius dat er geen geruchten waren.

Die avond begint Aristogiton Harmodius verwijten te maken omdat hij zijn moeder had gedood. Dan zegt Harmodius dat hij niet zijn moeder maar een zeug met jongen bedoeld had met ‘moeder’. Voorts onthult hij aan Aristogiton dat hij van plan is om de tiran Phalaris te doden, en vraagt Aristogiton hem te helpen.

Maar zodra het tweetal de koning naderde, met hun wapens in de aanslag, werden ze door bewakers opgepakt. Aristogiton weet tijdens de arrestatie te ontsnappen waarna Harmodius in zijn eentje voor de koning werd geleid. Toen Phalaris naar zijn medeplichtige vroeg, beet Harmodius zijn tong af om zijn vriend niet te verraden, en spuugde die in het gezicht van de koning.

Stamboom:

- - - -
Harmodius -
-

Bronnen:

©2015 Maarten Hendriksz