Namen Dieren Geografie Gebeurtenissen Sterrenbeelden Bronnen

vorige pagina

volgende pagina

Hecate - Crataeis - Perseis 3 - Brimo - Trivia

Hecate is de enige dochter van Perses 1 en Asteria 1. Naast de naam Hecate heeft ze nog vele andere namen waarmee Hecate wordt aangeduid, zoals: Crataeis, Perseis 3, Brimo en Trivia. Van oorsprong wordt Hecate vereerd door zowel Goden als mensen. Wanneer de mensen op aarde de Goden om een gunst vragen, en hen eren met plechtige offers, roepen zij Hecate aan. Ze is de godin van de vruchtbaarheid en schenkt aan iedereen die daarom vraagt kracht en rijkdom. Samen met Hermes heeft ze de macht om kuddes te vermeerderden of visvangsten te vergroten. In die tijd steunt ze ook Zeus tijdens zijn strijd met de Giganten en valt ze de Gigant Clytius 3 aan, waarna Heracles het werk afmaakt met zijn pijlen. Vanwege al haar weldaden, en de hulp tegen de Giganten, krijgt Hecate van Zeus het voorrecht om, samen met hem, te heersen over de aarde en de zee maar ook over de sterren. Ze woont in eerste instantie dan ook op de Olympus en is daar de zachtmoedige voedster van de kinderen van Zeus.

Zoektocht Demeter

Toen Demeter op zoek was naar haar dochter Persephone 1 kwam zij bij Hecate terecht om te vragen of zij iets vernomen had over haar dochter. Hecate vertelt de Godin dat zij Persephone 1 wel heeft horen kermen maar niet gezien heeft wat er was gebeurd, of waar Persephone 1 nu was. Ze verwijst haar naar de zonnegod Helius. ‘Hij’, zo zegt ze tegen Demeter, ‘ziet alles wat er gebeurt op aarde, en kan je wellicht verder helpen’. Sinds die tijd zijn Hecate en Demeter goede vriendinnen en waken ze gezamenlijk over de geboorte der kinderen van vrouwen.

verandering karkater

Hecate, de godin van de nacht.

Maar na verloop van tijd verandert het karakter van Hecate en wordt zij steeds stoutmoediger en wettelozer. Zo ging ze van de jacht houden, maar wanneer ze geen geluk had richtte zij haar pijlen op mensen in plaats van dieren. Ze verviel van kwaad tot erger, ging ’s nachts leven, en werd uiteindelijk een mengster van gif die zowel in de onderwereld als de bovenwereld leefde. Op een gegeven moment vergiftigde zij haar vader en besteeg diens troon. In zijn koninkrijk stichtte zij een tempel van Artemis en gaf opdracht om vreemdelingen, die daar aankwamen, geofferd moesten worden aan de Godin. Zo werd Hecate tot ver in de omtrek berucht om haar wreedheid.

Godin van de nacht

Tijdens deze periode verandert ook haar mooie uiterlijk tot dat van een wrede vrouw. Er groeien slangenharen uit haar hoofd, krijgt ze drie gezichten, en waart ’s nachts in de buurt van haar altaar rond met een brandende fakkel, en bevinden zich altijd heftig blaffende honden in haar buurt. Zo wordt Hecate de Godin en Beschermster van gifmengsters en alle mensen die kwaad in de zin hebben voor andere mensen. Wie Hecate nodig had voor een magisch ritueel kon dan ook het beste ’s nachts naar een kruispunt van wegen gaan waar Hecate dan, vergezeld van haar blaffende honden, verscheen.

Huwelijk en kinderen

In eerste instantie deelt Hecate het bed met Trienus of Phorcys 2, die bij haar de Nimf Scylla 1 verwekt welke later zou veranderen in een monster dat half vrouw en half hond was. Maar later, wanneer ze in haar wrede periode is beland, trouwt Hecate met de even wrede koning Aeetes in Colchis. Deze gaf goedkeuring aan haar gewoonten om vreemdelingen te vermoorden. Van Aeetes krijgt Hecate drie kinderen, de twee dochters Circe en Medea 1, en een zoon Apsyrtus (Aegialeus 3). De twee dochters onderwijst Hecate in de bereiding van tovermiddelen en de geheimen van de onderwereld, waardoor de twee meisjes geduchte tovenaressen worden.

Stamboom:

Perses 1 Asteria 1 Pontus / - Gaea / -
Hecate Phorcys 2 / Trienus
Scylla 1

Perses 1 Asteria 1 Helius Perseis 1
Hecate Aeetes
Circe, Medea 1, Apsyrtus (Aegialeus 3)

Bronnen:

©2015 Maarten Hendriksz