Namen Dieren Geografie Gebeurtenissen Sterrenbeelden Bronnen

vorige pagina

volgende pagina

Helle

Helle, uit Boeotië, is de dochter van koning Athamas 1 en zijn eerste vrouw Nephele 1 en heeft een oudere broer Phrixus 1. Terwijl Helle en haar broer opgroeien, hertrouwt Athamas 1 met Ino en verstoot Nephele 1 uit zijn huis. Ino, die graag wil dat haar eigen kinderen hun vader later zullen opvolgen beraamd een complot om Helle en Phrixus 1 uit de weg te ruimen. Ze zegt tegen Athamas 1 dat hij zijn zoon Phrixus 1 op het altaar moet offeren om de oogst te redden. Athamas 1 gelooft zijn tweede vrouw en treft voorbereidingen om zijn zoon te offeren.

De vlucht van Helle en Phrixus

Vlak voor het moment dat Athamas 1 Phrixus 1 naar het altaar wil brengen komt Nephele 1 naar haar zoon. Ze heeft een Gouden Ram 1 bij zich, die kan vliegen, en smeekt haar zoon te vluchten en zijn zus Helle mee te nemen. Gehoorzaam aan haar bevel klimmen Phrixus 1 en Helle op het dier en vluchten, vliegend door de lucht, richting Klein-Azië. Als ze boven de zee komen die tussen Sigeum en Chersonesus ligt kijkt Helle naar beneden, schrikt van de hoogte, en valt van de Ram 1 naar beneden.

De smak op het water maakt een eind aan het sterfelijke leven van Helle. Vanwege haar tragische val in zee noemden de mensen later dat water de Zee van Helle, beter bekend als de Hellespont. Maar in zee werd Helle opgevangen door Poseidon, die haar onsterfelijk maakte. De zeegod deelde bovendien het bed met Helle waardoor ze moeder werd van de zoon Paeon 3. Zo leefde Helle als onsterfelijke voort en komt nog eenmaal in actie als de Argonauten naar Colchis vertrekken om daar de gouden vacht van de Ram 1 te veroveren.

Als de Argonauten in haar zee komen, en niet precies weten hoe ze in Colchis moeten komen, verschijnt Helle voor hun aanvoerder Iason. Ze kijkt hem bedroefd aan en zegt met zachte stem: ‘Ook u bent getroffen door hetzelfde lot als ik, en van huis verdreven door een onvriendelijke koning. Om Colchis te bereiken moet u de Botsende Rotsen passeren en een onmetelijke zee oversteken. Ginds is een plek met twee altaren. Offer daar aan mijn broer Phrixus 1 en draag deze woorden aan hem op. Lieve broer, ik zwerf niet rond in de onderwereld, want toen ik viel werd ik gered door de onsterfelijken en ben nu de vrouw van Poseidon.’ Hierna slaakt Helle een stille zucht en verdween weer onder water.

Stamboom:

Athamas 1 Nephele 1 Cronus Rhea
Helle Poseidon
Paeon 3

Bronnen:

©2015 Maarten Hendriksz