Namen Dieren Geografie Gebeurtenissen Sterrenbeelden Bronnen

vorige pagina

volgende pagina

Hermaphroditus - Atlantius

Hermaphroditus, die in het Latijns Atlantius wordt genoemd, is een zoon van de Goden Hermes en Aphrodite. Hij is een buitengewoon knappe jongeman die in de grotten van de Ida door de Nimfen werd grootgebracht. Toen Hermaphroditus zestien jaar was trok hij weg van de Ida om onbekende streken op te zoeken en kwam in Lycië terecht. Daar ontdekt hij een diepe vijver met helder water zonder enige begroeiing, met op de oevers slechts heerlijk ruikend groen gras.

Salmacis 1

Salamis en Hermaphrodites

Bij de bron woonde de Nimf Salmacis 1 die niet om jagen gaf, en liever in het water een bad nam of op de oever in het gras van de zon genoot. Als ze Hermaphroditus bij haar vijver ziet verschijnen, staat ze direct in vuur en vlam voor de beeldschone jongen. Salmacis 1 trekt haar mooiste kleding aan, maakt zich mooi op, gaat op Hermaphroditus af, en zegt: ‘Zeg, jonge God! Want in mijn ogen ben je een God! Maar als je een mens bent wat moeten je ouders dan gelukkig zijn en het meisje dat zich jouw verloofde mag noemen. Maar als zij niet bestaat neem mij dan en deel het huwelijksbed met mij!’ De verlegen Hermaphroditus, die geen enkele ervaring had in de liefde, kreeg een blos op zijn wangen en roept verschrikt, als de Nimf hem vurig begint te kussen: ‘Stop, of ik ga weg!

Verkoeling aan het water

Verschrikt laat Salmacis 1 hem los en zegt: ‘Lieve vriend, ik laat je hier graag je gang gaan’, en deed of ze zich terugtrok. Maar ze hield Hermaphroditus steeds in het oog en verborg zich in de struiken. Opgelucht verkende Hermaphroditus hierna de omgeving, denkt dat hij alleen is, en gaat even later aan de oever zitten met zijn voeten in het water bungelend. Vanwege de warmte trok hij ook zijn kleren uit waarna Salmacis 1, die hem voortdurend bespiedde, zich niet meer kan inhouden. Ook zij doet ook haar kleding uit, duikt pijlsnel de vijver in, en trekt Hermaphroditus aan zijn benen in het water.

Gevangen

Daar omklemt Salmacis 1 de jongen in een stevige greep, streelt verlangend zijn lichaam, en kust hem vurig op de mond. Hermaphroditus verzet zich heftig, terwijl hij probeert los te komen, maar kan zich niet uit haar greep ontworstelen. Zo blijft Salmacis 1 aandringen, maar blijft Hermaphroditus koppig weigeren aan haar begeerte toe te geven. Uiteindelijk zegt ze woedend: ‘Jij, slechtaard! Hoe jij je ook verzet, ik laat je niet gaan! O Goden, geef dat hij geen dag meer zonder me is of ik zonder hem!’

Metamorfose

Haar wens werd onmiddellijk verhoord door de Goden en de twee groeiden samen tot één lichaam en werden één persoon, geen man, geen vrouw, maar een tweeslachtig wezen. Als Hermaphroditus zijn gedaanteverandering ontdekt roept hij bedroefd naar de hemel: ‘Vader, moeder, ik smeek jullie, schenk mij deze gunst. Laat elke man die in deze vijver gaat zwemmen er uitkomen als een halve man en, zodra hij het water voelt, in een halve vrouw veranderen.’ Ook deze wens werd vervuld en sindsdien veranderde iedereen die in de vijver ging zwemmen in een tweeslachtig wezen.

Stamboom:

Hermes Aphrodite - -
Hermaphroditus Salmacis 1
-

Bronnen:

©2015 Maarten Hendriksz