Namen Dieren Geografie Gebeurtenissen Sterrenbeelden Bronnen

vorige pagina

volgende pagina

Hermus 1

De Aegyptiden en Danaïden

Hermus 1 wordt in Egypte geboren als één van de vijftig zoons die zijn vader, Aegyptus 1, bij zeven verschillende vrouwen verwekt. De moeder van Hermus 1 is de vruchtbare Najade Caliadne die Aegyptus 1, naast Hermus 1, nog elf andere zoons schenkt: Bromius 1, Cisseus 2, Chthonius 1, Dryas 3, Eurylochus 1, Imbrus 1, Lixus, Peristhenes, Phantes, Polyctor 2 en Potamon 2.

Wanneer zijn vader Aegyptus 1 ruzie krijgt met diens broer, Danaus 1, over de heerschappij van Egypte, vertrekt Danaus 1, samen met zijn vijftig dochters de Danaïden in het geheim naar Argos in Griekenland, met een schip dat met behulp van Athena is gebouwd.

Als Aegyptus 1 er enige tijd later achter komt dat Danaus 1 met zijn dochters is vertrokken stuurt hij zijn vijftig zoons achter Danaus 1 aan. Hij beveelt hen om Danaus 1 te doden en elk met een dochter van hem te trouwen. Als ze daar niet in slagen hoeven zij, wat Aegyptus 1 betreft, ook niet meer naar Egypte terug te keren.

Eenmaal in Argos aangekomen weten de zoons Danaus 1 te overtuigen van hun ‘goede bedoelingen’ en krijgt Hermus 1 Cleopatra 3 toegewezen van Danaus 1 als vrouw. Maar in de nacht van hun trouwdag doodt Cleopatra 3, in opdracht van haar vader, Hermus 1 met een mes terwijl hij lag te slapen. Zie verder bij de Danaïden.

Stamboom:

Aegyptus 1 Caliadne Danaus 1 Polyxo 1
Hermus 1 Cleopatra 3
-

Bronnen:

©2015 Maarten Hendriksz