Namen Dieren Geografie Gebeurtenissen Sterrenbeelden Bronnen

vorige pagina

volgende pagina

Herse 2

Hermes ontdekt Herse

Herse 2 is een dochter van koning Cecrops 1 en zijn vrouw Aglaurus 1 die in Athene werd geboren. Ze heeft een broer, Erysichthon 1, en twee zussen Aglaurus 2 en Pandrosus. Herse 2 is de meest opvallende vrouw van haar zussen vanwege haar natuurlijke schoonheid en gratie. Nadat ze met haar zussen een heilig offer aan Athena hebben gebracht, en terugkeren naar het huis van hun vader, wordt Herse 2 dan ook opgemerkt door boodschappergod Hermes, die net van een opdracht van zijn vader terugkeerde. Hij staat direct in vuur en vlam voor het meisje en besluit haar ’s avonds een bezoekje te brengen in haar slaapkamer.

Hermes

De drie meisjes hebben elk een eigen slaapkamer, die aan elkaar grenzen, en heeft Herse 2 de middelste. Maar zodra Hermes het paleis binnensluipt wordt hij tegen gehouden door Aglaurus 2 die hem naar de reden van zijn bezoek vraagt. Hermes vertelt haar dat hij de nacht wil doorbrengen met Herse 2 en vraagt de medewerking van Aglaurus 2. Zij raakt echter zelf verliefd op Hermes, begint hem te bedreigen, waarna de God zich gedwongen ziet om het meisje in steen te veranderen. Dan kan hij eindelijk aan zijn verlangen toegeven en sluipt de slaapkamer van Herse 2 in, waar hij een liefdevolle nacht doorbrengt in haar bed. Dit blijft niet zonder gevolgen voor het meisje want ze raakt zwanger en brengt negen maanden later de zoon Cephalus 1 ter wereld. Volgens enkele andere mythe was Cephalus 1 echter geen zoon van Herse 2 maar van Creusa 1, de dochter van Erechtheus.

Athena

Volgens een andere mythe, waarin Hermes Herse 2 niet zwanger maakt, komt de godin Athena eens naar de drie meisjes toe en geeft hen een kist met inhoud. De Godin verbiedt de zussen echter uitdrukkelijke om in de kist te kijken. Herse 2 en Pandrosus bleven trouw aan het gebod van Athena maar Aglaurus 2 kon haar nieuwsgierigheid niet bedwingen. Ze scheldt haar zussen uit voor bangeriken waarna het tweetal uiteindelijk ook toegeeft aan hun nieuwsgierigheid. Voorzichtig peuteren ze de knopen los en kijken naar de inhoud van de kist. Tot hun verbazing ligt daarin een kind dat wordt omstrengeld door een slang. Volgens de ene mythe werden de meisjes daarop gedood door de slang, maar volgens een andere mythe maakt Athena hen voor straf waanzinnig en wierpen zij zich van de Acropolis om een eind aan hun leven te maken.

Stamboom:

Cecrops 1 Aglaurus 1 Zeus Maia
Herse 2 Hermes
Cephalus 1

Bronnen:

©2015 Maarten Hendriksz