Namen Dieren Geografie Gebeurtenissen Sterrenbeelden Bronnen

vorige pagina

volgende pagina

Hesione 2

Hesione 2 is één van de elf kinderen die de schatrijke koning Laomedon 1 van Troje bij zijn vrouw verwekt. Als haar moeder worden in de verschillende mythen drie namen genoemd: Strymo, Placia, of Leucippe 1. Hesione 2 heeft vijf broers: Clytius 1, Hicetaon 1, Lampus 1, Priamus (Podarces) en Tithonus 1. Naast deze broers heeft Hesione 2 nog zes zussen met de namen Aethylla, Antigone 3, Astyoche 5, Cilla, Medisicaste 2 en Proclia.

Offer aan het zeemonster

Hesione aan de rotsen geketend

Omdat haar vader Laomedon 1 zijn belofte brak, en weigerde aan Poseidon te offeren, nadat die samen met Apollo de muur om Troje hadden gebouwd, ontsteekt de Zeegod in woede. Hij stuurt een dodelijk zeemonster 2 op de stad af en teistert het land bovendien met een besmettelijke ziekte. Daarop vraagt Laomedon 1 aan het orakel wat hij moet doen om van de ellende verlost te worden. De God antwoordde dat er een eind aan de plagen zou komen als er een Trojaanse maagd geofferd zou worden aan het zeemonster 2. Het lot wees zijn dochter Hesione 2 aan waarna het jonge meisje aan een rots bij zee werd gebonden en zij jammerend op haar dood wacht. Op dat moment komen de Argonauten aan bij Troje en wordt de huilende Hesione 2 ontdekt door Heracles, die samen met Telamon langs het strand liep.

Hulp van Heracles

De held stapt op Hesione 2 af en vraagt haar wat er aan de hand is. Bibberend en met neergeslagen ogen zegt ze tegen hem: ‘Ik sta hier als offer aan een zeemonster 2, hoewel ik dit lot niet verdien. Eerst brak er een ziekte uit in ons land waardoor velen stierven, en kwam kort daarna een enorm monster uit zee omhoog. Volgens het orakel werden er eerst een aantal jonge meisjes aan de god geofferd waarna ik door het lot werd aangewezen om aan deze rosten als voer voor het monster te dienen. Maar als de hemel medelijden met ons heeft, en u degene bent wiens komst de zieners beloofd hebben, dan geeft mijn vader sneeuwwitte paarden als beloning voor het redden van mijn leven. Zeg ja en red zowel mij als Troje van het monster.

Redding

Daarop gaat Heracles naar Laomedon 1 en belooft hem zijn dochter te redden als die hem de merries schenkt die Zeus aan koning Tros 1 had geschonken als tegemoetkoming voor de schaking van Ganymedes. Laomedon 1 stemt toe, waarna Heracles het zeemonster 2 doodt en de doodsbange Hesione 2 bevrijdt van de rots. Hij brengt haar terug naar haar vader en zegt dat hij, zodra de Argonauten hun opdracht hebben uitgevoerd, zal terugkeren om zijn beloning op te halen. Enkele jaren later komt Heracles inderdaad terug om Hesione 2 op te eisen maar weigert Laomedon 1 opnieuw zijn belofte te houden, en jaagt Heracles, die alleen is, uit Troje.

Huwelijk met Telamon

Heracles is woedend en belooft wraak te nemen. Enkele maanden later komt hij dan ook terug, ditmaal met een groot leger, en wordt de stad volledig vernietigd en doodt Heracles Laomedon 1 met één van zijn giftige pijlen. Ook alle broers van Hesione 2 worden tijdens de strijd gedood, behalve Priamus. Die werd gespaard omdat Hesione 2 aan Heracles haar kostbare sluier als losprijs gaf. Vanwege de getoonde moed van Telamon, tijdens de verovering van Troje, houdt Heracles Hesione 2 niet voor zichzelf maar schenkt hij haar aan Telamon. Die neemt Hesione 2 als slavin mee naar Athene waar zij regelmatig het bed met hem moet delen, en moeder wordt van de zoon Teucer 1.

Stamboom:

Laomedon 1 Strymo / Placia / Leucippe 1 Aeacus / Actaeus 1 Endeis / Glauce 4
Hesione 2 Telamon
Teucer 1

Bronnen:

©2015 Maarten Hendriksz