Namen Dieren Geografie Gebeurtenissen Sterrenbeelden Bronnen

vorige pagina

volgende pagina

Hestia - Vesta

Hestia, de godin van het haardvuur

Hestia is de oudste dochter van de Oergoden Cronus en Rhea. Haar broers en zussen zijn Demeter, Hera, Poseidon, Hades en Zeus, die de jongste was. Vanwege een voorspelling, dat een van zijn kinderen hem van de troon zal stoten, eet Cronus direct na de geboorte al zijn kinderen op. Zo verorbert Cronus achtereenvolgens Hestia, Demeter, Hera, en na hen Hades en Poseidon. Als Rhea van haar zesde kind in verwachting is, en de barbaarsheden van Cronus zat is, verzint ze een list. Zodra het kind geboren is geeft ze Cronus een in doeken gewikkelde steen te eten, in plaats van de baby, en verbergt de kleine Zeus in een grot op Kreta. Een jaar later is Zeus volwassen en besluit om zijn broers en zussen uit de maag van Cronus te bevrijden. Hij dient hem een bepaald braakmiddel toe waardoor de kinderen in omgekeerde volgorde naar buiten komen en Hestia als eerste wordt ‘geboren’.

Hestia gaat na de strijd met de Titanen, waar zij niet aan deelnam, samen met de andere Goden op de Olympus wonen waar ze, als oudste, met veel respect door hen wordt behandeld. Als Apollo en Poseidon haar toch eens begeren en achterna zitten, gaat Hestia naar Zeus en werpt zich aan zijn voeten. En terwijl ze zijn hoofd aanraakt legt Hestia een eed af om eeuwig maagd te blijven dat door Zeus met een hoofdknik wordt bevestigd. Zo blijft Hestia, als eeuwige maagd, op de Olympus wonen waar ze een teruggetrokken leven leidt en zich niet direct met mannen of de gebeurtenissen op aarde bemoeit. Alleen de schrijver Diodorus Siculus, stelt in zijn Geschiedenis van de Wereld, dat Hestia bij Uranus de moeder werd van Titan 1, Cronus, Demeter en Rhea.

Ondanks dat Hestia in de mythen geen rol van betekenis speelt was zij voor de Grieken, en later zeker voor de Romeinen die haar Vesta noemden, van grote waarde in het dagelijkse leven van de mensen. Want ze werd gezien als de beschermvrouw van de haard en de reinheid in hun woningen. Men begon dan ook niet aan een maaltijd voordat aan haar een plengoffer was gebracht. In de openbare gebouwen van steden werd ook altijd een haard brandend gehouden waar de inwoners vuur mochten komen halen om daarmee hun eigen haard aan te steken. En als men een nieuwe kolonie ging stichten nam men altijd vuur uit hun thuishaard mee om in de nieuwe stad een nieuwe haard te ontsteken.

Stamboom:

Cronus Rhea - -
Hestia Geen
Geen

- - - / Aether / Phanetas Gaea / Hemera 1 / -
Hestia Uranus
Titan 1, Cronus, Demeter, Rhea

Bronnen:

©2015 Maarten Hendriksz