Namen Dieren Geografie Gebeurtenissen Sterrenbeelden Bronnen

vorige pagina

volgende pagina

Hippocoon 2

Hippocoon 2 is een zoon van Oebalus 1 en de Najade Batia 1, die in Laconië (Sparta) geboren werd. Er zijn echter ook mythen die stellen dat Hippocoon 2 een zoon is van Perieres 1 en Gorgophone 1, omdat sommige schrijvers Hippocoon 2 zien als de broer van Tyndareus. Naast deze broer heeft Hippocoon 2 nog een zus Arene 1, en een broer Icarius 1.

De zoons van Hippocoon

Als jongeman trouwt Hippocoon 2, met een onbekend gebleven vrouw, en verwekt bij haar een groot aantal zoons met namen: Alcimus 3, Alcinous 2, Alcon 1, Bucolus 3, Dorceus 1, Dorycleus, Enaesimus, Enarophorus, Eurytus 5, Eutiches, Hippocorystes 2, Hippothous 4, Leucippus 5, Lycaethus 1, Scaeus, Sebrus en Tebrus. Deze zoons, die aangeduid worden met de verzamelnaam Hippocoontiden, blonken voornamelijk uit door hun wreedheid en wetteloosheid. Zo verdrijft Hippocoon 2, samen met zijn zoons, zijn broers Icarius 1 en Tyndareus uit Laconië, neemt de macht in het land over, en kroont zichzelf tot koning.

Wanneer Oeonus, de zoon van Licymnius en een vriend van Heracles, eens het paleis van Hippocoon 2 aan het bezichtigen is, stormt er een hond op hem af. Om te voorkomen dat de hond hem bijt werpt Oeonus een steen naar het dier. Dit wordt opgemerkt door de zoons van Hippocoon 2, die woedend naar buiten stormen, en Oeonus met hun knotsen doodranselen. Bovendien steunen de zoons Neleus als Heracles tegen diens stad Pylos optrekt.

Enige tijd later komt Heracles naar het paleis van Hippocoon 2 om wraak op hem en zijn zoons te nemen voor de dood van Oeonus en hun steun aan Neleus. Er ontstaat een grote slag voor de muren van de stad maar weet Heracles een grote overwinning te behalen. Tijdens die gevechten slacht Heracles een voor een Hippocoon 2 en zijn zoons af en stelt na afloop van de strijd Tyndareus weer aan als rechtmatige koning over Sparta.

Stamboom:

Oebalus 1 / Perieres 1 Batia 1 / Gorgophone 1 - -
Hippocoon 2 -
Alcimus 3, Alcinous 2, Alcon 1, Bucolus 3, Dorceus 1, Dorycleus, Enaesimus, Enarophorus, Eurytus 5, Eutiches, Hippocorystes 2, Hippothous 4, Leucippus 5, Lycaethus 1, Scaeus, Sebrus, Tebrus

Bronnen:

©2015 Maarten Hendriksz