Namen Dieren Geografie Gebeurtenissen Sterrenbeelden Bronnen

vorige pagina

volgende pagina

Hippodamia 1 - Deidamia 3

Hippodamia 1, die ook Deidamia 3 wordt genoemd, is of de dochter van Butes 5 of van Adrastus 5, en behoorde tot de bevolkingsgroep der Lapithen die in Thessalië woonden. Ze wordt door haar vader uitgehuwelijkt aan Pirithous 1, de zoon van Zeus of Ixion, en wordt er een grote bruiloft gevierd. Naast de Lapithen werden ook de Centauren uitgenodigd om de feestelijkheden bij te wonen.

Hippodamia wordt gegrepen door de Centaur Eurytus

Deze vierbenige half mensen genoten ruimschoots van de geschonken wijn en waren al snel dronken. Zodra de mooie Hippodamia 1 de feestzaal binnenkomt slaan dan ook alle stoppen door bij de Centauren. De door wellust beheerste Eurytus 8 snelt op Hippodamia 1 af, terwijl hij enkele tafels omver stoot, en sleurt de bruid aan haar haren mee om te verkrachten. De andere Centauren volgen zijn voorbeeld en gaan op de overige vrouwen af. Dan ontstaat er een bloedige strijd tussen de Lapithen en Centauren die elkaar te lijf gaan met alles wat ze maar kunnen grijpen. Door Theseus geholpen weet Pirithous 1 uiteindelijk de Centauren te verjagen, maar ligt de zaal bezaaid met doden.

Zo komt er een bloedig einde aan de bruiloft en neemt Pirithous 1 zijn vrouw mee naar huis om de nacht door te brengen en zijn echtelijke plicht te vervullen. Negen maanden later baart Hippodamia 1 de zoon Polypoetes 1 maar neemt Pirithous 1 op dezelfde dag ook wraak op de Centauren door hen van de berg Pelion te verjagen waar ze hun woningen hadden. Korte tijd later sterft Hippodamia 1 en laat haar zoon moederloos achter, waarna Pirithous 1 op zoek gaat naar een nieuwe vrouw.

Stamboom:

Butes 5 / Adrastus 5 - Zeus / Ixion Dia
Hippodamia 1 Pirithous 1
Polypoetes 1

Bronnen:

©2015 Maarten Hendriksz