Namen Dieren Geografie Gebeurtenissen Sterrenbeelden Bronnen

vorige pagina

volgende pagina

Hippodamia 5

Hippodamia, de dochter van Oenomaus

Hippodamia 5 is de dochter van koning Oenomaus 3 en de Plejade Sterope 4, of Evarete, die in Pisa op de Peloponnesus werd geboren. Omdat het zijn enige kind was is Oenomaus 3 buitengewoon op zijn dochter gesteld. Maar toen hij eens het orakel raadpleegde over het eind van zijn leven antwoordde de God dat hij zou sterven zodra Hippodamia 5 trouwde. Dan besluit Oenomaus 3 dat Hippodamia 5 maagd moet blijven, en niet mag trouwen. Er zijn zelfs bronnen die stellen dat hij zelf verliefd werd op Hippodamia 5 en het bed met haar deelde.

Vele vrijers

Maar Hippodamia 5 groeide uit tot een ware schoonheid en kwamen er vele huwelijkskandidaten bij Oenomaus 3 om de hand van zijn dochter vragen. Om te voorkomen dat Hippodamia 5 zou trouwen bedacht Oenomaus 3 een wedstrijd die geen sterveling kon winnen. Elke vrijer moest met hem een wagenrace houden en, als de vrijer verloor, dat met zijn leven bekopen. Oenomaus 3 had zelf onoverwinnelijke paarden die hij van Ares 1 had gekregen en versloeg zo alle kandidaten die om de hand van Hippodamia 5 kwamen vragen.

Pelops

Aangetrokken door de schoonheid van Hippodamia 5 kwam ook Pelops, de zoon van Tantalus 1, kwam naar Pisa. Die schrok enorm van alle dode hoofden van de vrijers, die boven de deur van het paleis waren bevestigd, en wil in eerste instantie direct omkeren. Maar Hippodamia 5 raakt op slag verliefd op Pelops en belooft hem te helpen. Ze kopen samen Myrtilus om, die heimelijk verliefd op Hippodamia 5 is, en vragen hem de wagen van haar vader te saboteren. Myrtilus stemt toe en verwijdert de borgpennen uit de wagen van Oenomaus 3 waardoor Pelops de wedstrijd wint. Na afloop van de race weigert Pelops echter Myrtilus zijn beloning en werpt de jongen van een hoge klip in zee. Tijdens zijn val vervloekt Myrtilus Pelops, en al zijn nakomelingen.

Huwelijk

Zo werd Hippodamia 5 de vrouw van Pelops, die het koninkrijk van zijn dode schoonvader aan zijn eigen rijk toevoegde. Terwijl Pelops steeds machtiger wordt, en het land naar zichzelf Peloponnesus noemde, verwekt hij in de loop der jaren een groot aantal kinderen bij Hippodamia 5. Hun namen waren: Alcathous 3, Astydamia 1, Atreus, Copreus, Hippalcimus, Eurydice 8, Lysidice 1, Nicippe 1, Pittheus, Sciron, Troezen 1 en Thyestes 1. Al deze kinderen zouden echter lijden onder de vloek die Myrtilus had uitgesproken over Pelops.

Ontrouw

Jaren later ontdekt Hippodamia 5 dat haar man de zoon Chrysippus 2 heeft verwekt bij een andere vrouw. Woedend over deze ontrouw van Pelops stookt Hippodamia 5 haar intussen volwassen geworden zoons Atreus en Thyestes 1 op om Chrysippus 2 te doden. Als Pelops later ontdekt wat er gebeurd is, en Hippodamia 5 de schuld gaf, pleegt ze zelfmoord en had de vloek van Myrtilus weer een slachtoffer geëist.

Stamboom:

Oenomaus 3 Sterope 4 / Evarete Tantalus 1 Dione 4
Hippodamia 5 Pelops
Alcathous 3, Astydamia 1, Atreus, Copreus, Eurydice 8, Hippalcimus, Lysidice 1, Nicippe 1, Pittheus, Sciron, Troezen 1, Thyestes 1

Bronnen:

©2015 Maarten Hendriksz