Namen Dieren Geografie Gebeurtenissen Sterrenbeelden Bronnen

vorige pagina

volgende pagina

Hippolyte 1

Hippolyte 1 en haar zus Penthesilea zijn de dochters van Oorlogsgod Ares 1 en Otrere, die ten westen van de Zwarte Zee aan de oevers van de Thermodon werden geboren. Hippolyte 1 is koningin van de Amazonen, die in de stad Themiscyra woonden, en alleen voor de strijd leefden. Als teken van haar verhevenheid boven de andere Amazonen droeg Hippolyte 1 een prachtig versierde en kostbare gordel die ze van haar vader Ares 1 had gekregen. Als kersverse koningin leidt Hippolyte 1 haar krijgslustige vrouwen naar het noorden om een oorlog te voeren met de Geten. Ze weet dat woeste volk te verslaan en vernietigt hun leefgebied, waarna ze zegevierend terugkeert naar de Thermodon.

Aankomst Heracles

Enkele jaren later komt Heracles de haven van Themiscyra invaren en gaat Hippolyte 1 naar hem toe om te vragen met welk doel Heracles naar haar land is gekomen. Heracles vertelde haar dat hij boete moet doen voor de moord op zijn kinderen, en tien opdrachten voor koning Eurystheus moet uitvoeren. Die had hem nu de opdracht gegeven om haar gordel op te halen, en naar Eurystheus te brengen. Hippolyte 1 heeft medelijden met de gekwelde held, of misschien had ze wel een oogje op hem, en beloofde Heracles haar gordel vrijwillig te schenken.

Dood Hippolyte 1

Hippolyte, de Amazone

Dan grijpt de jaloerse Hera in, die Heracles bij al zijn opdrachten zoveel mogelijk dwars zat. Ze neemt de gedaante aan van een van de Amazones en vertelt de bevolking dat de vreemdelingen hun koningin Hippolyte 1 willen ontvoeren. De krijgslustige vrouwen worden woedend over deze onbeschaamdheid, grijpen hun wapens, en stormen op Heracles en zijn mannen af. Er ontstaat een bloedig gevecht waarin Heracles de moedigste van de Amazonen één voor één doodt. Als laatste doodt hij ook Hippolyte 1, waarna de Amazonen de strijd opgeven, en neemt Heracles haar gordel af.

Alternatieve versies

In veel mythen wordt Hippolyte 1 echter verwisseld met Antiope 3 die de strijd overleefde en door Heracles als slavin werd geschonken aan zijn medestrijder Theseus. In die situatie deelt Hippolyte 1 het bed met Theseus en wordt ze moeder van de zoon Hippolytus 4. Volgens weer een andere mythe werd Hippolyte 1 per ongeluk gedood door haar zus Penthesilea, tijdens de jacht op een mannetjeshert, die haar onbedoeld trof met een speer.

Stamboom:

Ares 1 Otrere Aegeus 1 / Poseidon Aethra 1
Hippolyte 1 Theseus
Hippolytus 4

Bronnen:

©2015 Maarten Hendriksz