Namen Dieren Geografie Gebeurtenissen Sterrenbeelden Bronnen

vorige pagina

volgende pagina

Hippolytus 4

Hippolytus 4 is de zoon van Theseus, die hij verwekte bij een Amazone, en geboren werd tijdens de reis met Heracles naar Themiscyra om de gordel van Hippolyte 1 op te halen. Voor de moeder van Hippolytus 4 worden in de diverse mythen vier verschillende namen genoemd en was haar naam Antiope 3, Melanippe 1, Hippolyte 1 of Glauce 5. Na de geboorte brengt Theseus zijn zoon Hippolytus 4 naar zijn moeder Aethra 1 in Troezen waar hij met de broers van Aethra 1 opgroeit. Theseus zelf blijft in Athene wonen en trouwt daar met Phaedra, de dochter van koning Minos 1 van Kreta.

Verleiding door Phaedra

Hippolytus 4 groet op tot een beeldschone en deugdzame jongeman en gaat, zodra hij volwassen is, naar Athene om de mysteriëndienst bij te wonen. Tijdens zijn verblijf logeert hij in het huis van zijn vader waar diens vrouw, Phaedra, verliefd op hem raakt en Hippolytus 4 vraagt het bed met haar te delen. Maar Hippolytus 4 viel meer op jongens, haatte alle vrouwen, en vluchtte weg uit afkeer van seksueel contact. Daarop werd Phaedra bang dat Hippolytus 4 haar bij Theseus zou beschuldigen en verzon een list. Ze brak de deuren van haar vertrek open, scheurde haar kleding aan stukken, en beschuldigde Hippolytus 4 vals van een poging tot verkrachting.

Dood aan de kust

De dood van Hippolytus

Theseus geloofde zijn vrouw, vervloekte zijn zoon, en stuurt Hippolytus 4 weg uit Athene terwijl hij Poseidon smeekte om zijn zoon te vernietigen. Tijdens de terugweg naar Troezen reed Hippolytus 4 met grote snelheid langs het strand met zijn wagen die door vier paarden werd getrokken. Plotseling kwam er een grote witte stier 2 uit de golven omhoog waardoor de paarden schrokken. De angstige dieren sloegen op hol waardoor de wagen van Hippolytus 4 omsloeg en in stukken brak. Zelf raakte hij verstrikt in de teugels en stier 2f terwijl hij aan stukken werd gescheurd door de scherpe klippen en rotsen.

Leven na de dood

Volgens enkele mythen zou Hippolytus 4, vanwege zijn deugdzaamheid, weer tot leven zijn gewekt door de arts Asclepius. Hij raakte Hippolytus 4 driemaal aan met een kbepaald ruid, waarna de jongen zijn hoofd optilde en een schuilplaats vond in de heilige bossen en valleien van Arcadië waar hij verder leefde onder de naam Virbius.

Stamboom:

Theseus Antiope 3 / Melanippe 1 / Hippolyte 1 / Glauce 5 - -
Hippolytus 4 -
-

Bronnen:

©2015 Maarten Hendriksz