Namen Dieren Geografie Gebeurtenissen Sterrenbeelden Bronnen

vorige pagina

volgende pagina

Hippomedusa

Hippomedusa is één van de tien dochters van de Hamadryade Atlantia (Phoebe 3), en koning Danaus 1, uit Libya. De negen zussen van Hippomedusa zijn: Asteria 2, Cleopatra 2, Glauce 3, Gorge 2, Hippodamia 3, Hippodamia 4, Iphimedusa, Rhode 2 en Rhodia 1. Naast deze zussen heeft Hippomedusa nog veertig andere (half)zussen die gezamenlijk de Danaïden vormen.

De Danaïden

Vanwege een strijd om de macht, met zijn broer Aegyptus 1, moet Danaus 1 met zijn vijftig dochters het land ontvluchten en gaat hij naar Argos in Griekenland. Wanneer enige tijd later daar ook de vijftig zoons van zijn broer Aegyptus 1 aankomen vragen ze hem, in opdracht van hun vader Aegyptus 1, elk om de hand van één van zijn vijftig dochters.

De zoons beloven daarna de vijandelijkheden te staken en vredig met zijn dochters te gaan samenleven. Maar Danaus 1 heeft weinig vertrouwen in die belofte, en voelt nog steeds enige wrok vanwege zijn ballingschap. Toch stemt hij in met het verzoek van de vrijers, maar geeft zijn dochters opdracht om in de huwelijksnacht hun mannen te doden.

Hippomedusa geeft gehoor aan het verzoek van haar vader en doodt ’s nachts haar kersverse, door loting toegewezen, man Alcmenor. De volgende dag begraaft Hippomedusa het hoofd van Alcmenor in Lerna, en bewijst buiten de stad de laatste eer aan zijn lichaam. In opdracht van Zeus worden de meisjes daarna door Athena van hun bloedschuld gereinigd. Enige tijd later wordt Hippomedusa net als haar overige zussen, door haar vader tijdens sportwedstrijden als bruid uitgehuwelijkt aan de winnaar van een sportwedstrijd. Zie verder bij de Danaïden.

Stamboom:

Danaus 1 Atlantia Aegyptus 1 Arabische vrouw
Hippomedusa Alcmenor
-

Bronnen:

©2015 Maarten Hendriksz