Namen Dieren Geografie Gebeurtenissen Sterrenbeelden Bronnen

vorige pagina

volgende pagina

Hippomenes 1 - Melanion

Hippomenes 1 is volgens de schrijver Hyginus een zoon van Megareus 2 en Merope 6 uit Arcadië, maar volgens Ovidius was hij weer een zoon van Onchestus 2 uit Megara op de landengte van Corinthe. Als derde noemt Ovidius hem geen Hippomenes 1, maar Melanion, en is hij de zoon van Amphidamas 4 uit de stad Tegea in Arcadië.

Atalanta

Als Hippomenes 1 de huwbare leeftijd bereikt wil hij trouwen en gaat, net als vele andere jongemannen, naar Tegea. Daar woont de jonge en beroemde jageres Atalanta, die bovendien een prachtige schoonheid bezat. Het meisje had echter gezworen om eeuwig maagd te blijven en wees elke opdringerige vrijer af en zegt tegen hen: ‘Niemand kan tot mij vrouw nemen als hij mij niet eerst in een hardloopwedstrijd weet te verslaan. Alleen degene die sneller loopt dan ik krijgt mijn jawoord, maar voor verliezers wacht de dood. Dat is de wedstrijdeis.

Vele vrijers

Zodra Hippomenes 1 in Tegea aankomt, en van de eis hoort, lacht hij de andere vrijers uit en zegt dat een vrouw niet zoveel waard is. Maar als hij haar zelf ziet staat hij onmiddellijk in vuur en vlam voor het meisje en zegt: ‘Vergeef me, als ik jullie dwaas genoemd heb, want ze is een prachtige beloning die het waard is om voor te strijden!’ Bij ieder woord raakt hij verliefder en hoopt dat het niemand lukt om Atalanta te verslaan. Het meisje weet echter elke wedstrijd te winnen, waardoor de ene na de andere vrijer sneuvelt. Maar de verliefde Hippomenes 1 laat zich niet uit het veld slaan en stapt vervolgens zelf op Atalanta af en zegt: ‘Wat heb je aan zo’n eenvoudige zege, als je wint van zwakkelingen! Loop eens tegen mij!’ Dan kijkt Atalanta hem lief aan, twijfelt of ze wel wil winnen van die knappe jongeman, en raakt op slag verliefd op hem zonder dat ze het zelf in de gaten heeft.

Hulp van Aphrodite

De hardloopwedstrijd van Atalanta en Hippomenes

Maar net als alle andere vrijers moet ook Hippomenes 1 met haar een wedstrijd houden en smeekt hij de godin Aphrodite om hulp. ‘O, help mij Aphrodite, ik smeek u, steun mij bij dit waagstuk en voedt het vuur dat u in mij ontstak!’ De godin is geroerd door zijn gebed en schenkt Hippomenes 1 drie prachtige gouden appels, die ze zelf had geplukt, en vertelde hem wat hij er mee moet doen. Dankbaar voor haar hulp maakt Hippomenes 1 zich vervolgens klaar voor de race, en loopt dan naar de startlijn met de gouden vruchten in zijn handen. Even later klinkt het startsein en schiet het tweetal naar voren.

Hardloopwedstrijd

Gejuich en luid applaus moedigen Hippomenes 1 aan maar wordt hij al snel door Atalanta, ondanks haar verliefdheid, ingehaald. Als ze vlak achter hem loopt twijfelt ze of ze hem zal passeren of niet. De eindstreep was nog ver en uit de keel van Hippomenes 1 klonk een droog gehijg. Als hij omkijkt en Atalanta zo dicht achter zich ziet werpt snel hij een appel voor haar voeten op de grond. Atalanta kijkt verwonderd naar de gouden vrucht, doet een stap opzij om het rollende goud te grijpen, en raakt achterop. Zij haalt de achterstand van enkele seconden met een snelle spurt weer in en loopt opnieuw kort achter Hippomenes 1. Weer werpt hij een appel op de grond waardoor Atalanta opnieuw achterstand oploopt. Maar hij is aan het eind van zijn krachten als het eind van de race nadert, en roept: ‘Godin! Bescherm me!’ en werpt de laatste gouden appel ver weg. Hierdoor raakt Atalanta wederom achterop en weet Hippomenes 1 met een uiterste krachtsinspanning als winnaar de eindstreep te passeren.

Huwelijk

Dan kan Atalanta niet meer terug en geeft haar jawoord aan Hippomenes 1. Maar toen hij Atalanta mee naar huis nam vergat Hippomenes 1 Aphrodite, aan wie hij de overwinning te danken had, met een offer te eren. De Godin was hier zeer beledigd over en vergat hem niet. In Arcadië wijdt het tweetal zich volledig aan de jacht en leven jarenlang gelukkig met elkaar. Na enige tijd wordt Atalanta zwanger en baart op de berg Parthenius de zoon Parthenopaeus. Deze zoon zou, zodra hij volwassen was, als een van de Zeven Aanvoerders deelnemen aan de strafexpeditie tegen Thebe. Kort daarna krijgen Atalanta en Hippomenes 1 echter het bericht dat hun zoon nooit meer zal terugkeren uit de strijd en treuren hevig om het verlies van Parthenopaeus.

Metamorfose

Na een lange periode van rouw pakken Hippomenes 1 en Atalanta hun oude leven weer op en wijden zich opnieuw aan de jacht. Maar Aphrodite was de ondankbaarheid van Hippomenes 1 nog steeds niet vergeten en zon op wraak. Toen het koppel dan ook eens, na een inspannende jachtpartij, uitrustte in een tempel bedreven ze, door Aphrodite aangezet, de liefde in het heiligdom. De Goden keren hun ogen af als ze zien hoe het tweetal deze heiligschennis bedrijft en is Artemis uiteindelijk degene die ingrijpt. Langzaam beginnen er lange haren op hun ruggen te groeien, veranderen hun vingers in klauwen, en vegen er lange staarten over de grond. Hun woorden wijken voor woest gebrul en uiteindelijk staan er een leeuw en leeuwin op van het primitieve bed op de grond, en wandelen samen het bos in.

Stamboom:

Megareus 2 / Onchestus 2 / Amphidamas 4 Merope 6 / - / - Schoeneus 1 / Iasus 3 / Maenalus 2 - / Clymene 4 / -
Hippomenes 1 Atalanta
Parthenopaeus

Bronnen:

©2015 Maarten Hendriksz