Namen Dieren Geografie Gebeurtenissen Sterrenbeelden Bronnen

vorige pagina

volgende pagina

Hipponous 2

Hipponous 2 is een zoon van onbekende ouders die in Olenus woonde waar hij getrouwd was met Astynome 2, de dochter van Talaus. Bij haar kreeg Hipponous 2 twee kinderen, een zoon Capaneus en de dochter Periboea 2. Zijn zoon zou later als één van de Zeven aanvoerders tegen Thebe oprukken.

Op een gegeven moment ontdekt Hipponous 2 dat zijn dochter zwanger is terwijl ze niet getrouwd was. Periboea 2 zegt tegen haar vader dat de oorlogsgod Ares 1 daar verantwoordelijk voor is maar gelooft Hipponous 2 haar niet. Woedend over deze schending van haar maagdelijkheid wil Hipponous 2 niets meer met zijn dochter te maken hebben en stuurt haar naar koning Oeneus 1 in Calydon, met het verzoek haar te doden.

Volgens een andere variant had Oeneus 1 echter Periboea 2 zelf verleid en vond Hipponous 2 dat hij dan ook maar voor zijn dochter moet zorgen, en stuurt haar naar Calydon. Volgens weer een andere versie schonk Hipponous 2 zijn dochter als prijs aan Oeneus 1 na de strijd om Olenus. En als vierde variant is er nog een mythe waarin gesteld wordt dat Periboea 2 verleid werd door Hippostratus, en door haar vader Hipponous 2 naar Oeneus 1 wordt gestuurd. In alle situaties trouwt koning Oeneus 1 met Periboea 2 en wordt ze bij hem moeder van de beroemde zoon Tydeus.

Stamboom:

- - Talaus Lysimache 1
Hipponous 2 Astynome 2
Capaneus, Periboea 2

Bronnen:

©2015 Maarten Hendriksz