Namen Dieren Geografie Gebeurtenissen Sterrenbeelden Bronnen

vorige pagina

volgende pagina

Hippothous 1

Hippothous 1 is een zoon van Lethus, of van Pelasgus 2, uit de stad Larissa in Pelasgië, een streek aan de westkust van klein-Azië. Hippothous 1 geeft samen met zijn broer Pylaeus gehoor aan de oproep om hulp van koning Priamus uit Troje. De stad wordt al jaren belegerd door de Grieken en Priamus zoekt bondgenoten die hem met soldaten wil steunen. Samen met zijn broer gaat Hippothous 1 als aanvoerder van een grote groep Pelasgen naar de bedreigde stad.

Strijd bij Troje

In het tiende jaar van de oorlog wordt er tussen de Grieken en de Trojanen hevig gevochten om het dode lichaam van Patroclus 1, de vriend van Achilles. Ook Hippothous 1 doet hier aan mee en weet op een gegeven moment de draagriem van zijn schild aan de voeten van Patroclus 1 te binden om hem weg te slepen naar Troje. Hiermee wil hij een goede dienst bewijzen aan de Trojaanse legerleider Hector, maar bewijst uiteindelijk zichzelf een slechte dienst. Want de grote Griek Ajax 1 zag waar Hippothous 1 mee bezig was en wierp zijn lans. Het zware wapen gaat dwars door de helm van Hippothous 1 waarna zijn hersenen naar buiten spatten en hij in elkaar zakt.

Phorcys 1 probeert het dode lichaam van Hippothous 1 nog tegen ontering te beschermen, maar ook hij wordt door Ajax 1 gedood. Daarna wijken de Trojanen onder een massale aanval van de Grieken, die onder luid gejuich de lijken van Phorcys 1 en Hippothous 1 wegslepen en van hun wapenrusting beroven. Volgens de schrijver Dares Phrygius was Achilles degene die Hippothous 1 doodde in plaats van Ajax 1.

Stamboom:

Lethus / Pelasgus 2 - - -
Hippothous 1 -
-

Bronnen:

©2015 Maarten Hendriksz