Namen Dieren Geografie Gebeurtenissen Sterrenbeelden Bronnen

vorige pagina

volgende pagina

Hippothous 2

Hippothous 2 is een zoon van koning Priamus van Troje en één van zijn vele buitenechtelijke vrouwen. Er is echter ook een enkele mythe die stelt dat Hecabe 1 de moeder is van Hippothous 2. Tijdens de Trojaanse Oorlog tegen de Grieken wordt Hippothous 2 de huid vol gescholden door zijn vader Priamus als die zijn dode zoon Hector uit het scheepskamp van de Grieken gaat halen

Vooruit jullie luie vlegels en verwijfde knapen!’ roept Priamus tegen hem en zijn andere broers. ‘Wee mij, rampzalige, die de beste zoons van heel Troje had. En nu zijn zij bijna allemaal gestorven in de strijd. Alleen dit verachtelijke stel bleef over. Helden in het dansen, pralend op de dansvloer. Kunnen jullie niet wat voortmaken met het inspannen van die wagen? Laad hem vol met wat hier klaar ligt. Ik wil gaan en wens niet langer te wachten!’ Hippothous 2 en zijn broers staan versteld over de uitval van hun vader maar brachten toch vlug de muilezelwagen naar buiten en bonden er een mand op.

Kort daarna breken er weer nieuwe gevechten uit tussen de Trojanen en de Grieken en gaat ook Hippothous 2 naar de strijd. Maar net als al zijn andere (half)broers overleeft hij de gevechten niet en wordt op het slagveld gedood door de grote Ajax 1.

Stamboom:

Priamus - / Hecabe 1 - -
Hippothous 2 -
-

Bronnen:

©2015 Maarten Hendriksz