Namen Dieren Geografie Gebeurtenissen Sterrenbeelden Bronnen

vorige pagina

volgende pagina

Hopleus 4

Hopleus 4 uit Calydon gaat als schildknaap van Tydeus mee in het leger van de Zeven uit Argos dat tegen Thebe optrekt. Tijdens de strijd voor de muren van de stad helpt hij zoveel mogelijk Tydeus en bewaakt zijn paard op de momenten dat hij te voet de strijd aangaat. Hopleus 4 kan echter niet voorkomen dat Theseus door de Thebanen dodelijk gewond wordt. Tijdens zijn doodstrijd geeft Hopleus 4 hem nog een pijl waarmee het Tydeus lukt om zijn laatste tegenstander te verwonden, en dan zijn laatste adem uitblaast.

Ontdekt door Amphion

Terwijl Hopleus 4 treurend op het slagveld staat te kijken komt de aanvoerder Hippomedon 1 op hem af. Hij neemt het paard van Hopleus 4 overneemt en stormt daarmee op de Thebanen af. Maar ook hij rijdt zijn noodlot tegemoet en sterft in de strijd. Zo verloopt de strijd verloopt zeer ongelukkig voor de Zeven aanvoerders, die bijna allemaal op één dag sneuvelen. De nacht na de slag gaat een groep mannen heimelijk terug naar het slagveld terug om de nietsvermoedende Thebanen te doden. Ook Hopleus 4 en Dymas 5, de schildknaap van Hippomedon 1, maken deel uit van deze groep, die van de duisternis gebruik maakt om veel slachtoffers te maken.

Gelijktijdig zoeken de twee schildknapen naar de lichamen van hun aanvoerders die nog steeds op het slagveld liggen. Vlak voor de dageraad begint de maan door de wolken te breken en ziet Dymas 5 zijn aanvoerder liggen. Ook Hopleus 4 vindt Tydeus en beide jongemannen nemen hun dode aanvoerder op de rug om hen terug te brengen naar het legerkamp. Ze zijn al bijna bij het kamp als ze worden ingehaald door de Thebaan Amphion 4. Die maant hen te stoppen en werpt als waarschuwing een speer vlak voor Dymas 5 in de grond die direct stopt met lopen. Hopleus 4 is echter minder gelukkig en krijgt de speer van Aepytus vol in zijn rug, waardoor hij sterft terwijl Tydeus nog op zijn rug hing.

Stamboom:

- - - -
Hopleus 4 -
-

Bronnen:

©2015 Maarten Hendriksz