Namen Dieren Geografie Gebeurtenissen Sterrenbeelden Bronnen

vorige pagina

volgende pagina

Hyaden - Suculae - Dodoniden

De Hyaden (Suculae in het Latijn) zijn een Sterrenbeeld dat in het Noordelijk halfrond aan de hemel prijkt in de kop van de Stier. Wanneer het onder de horizon verdwijnt, kondigt dat het begin van een regenachtige periode aan. Van oorsprong waren de Hyaden beeldschone Nimfen die op Aarde woonden. Over hun aantal en ouders bestaan vele varianten. In de meest gangbare mythen zijn het de zeven dochters van de Titaan Atlas en de Oceanide Pleione of Aethra 2 die één oudere broer, Hyas, hebben. Daarnaast hebben zij nog zeven andere zusters, de Plejaden die net als de Hyaden aan het eind van hun leven aan de hemel werden geplaatst. Maar er is ook een enkele mythe waarin de Hyaden dochters zijn van Hyas en en Boeotia. De diverse namen die tot de Hyaden gerekend worden zijn: Ambrosia, Arsinoe 3, Bromie, Bromis, Cisseis, Cleeia, Coronis 2, Dione 4, Erato 5, Eriphe, Eudora, Nysa, Pedile, Phaco, Phaesyla, Phyto, Polyhymno, Polyxo 6 en Thyone 2.

Dionysus 2

De Hyaden

De Hyaden, die op de berg Cyllene in Arcadië werden geboren, vertrokken naar Thracië waar zij op de berg Nysa de jonge Wijngod Dionysus 2 na zijn geboorte verzorgen en grootbrengen. Om die reden werden zij ook wel Dodoniden genoemd. Als Dionysus 2 is opgegroeid worden de zusters en Dionysus 2 door Lycurgus 1 uit Thracië verdreven omdat Lycurgus 1 niet geloofde dat Dionysus 2 een God was. Uit angst gedood te worden vluchten alle Hyaden, behalve Ambrosia, naar de Zeegodin Thetis of Ino in Thebe.

Hyas

De zusters zijn dol op hun oudere broer Hyas die op zijn beurt, terwijl hij nog maar net volwassen is, gek was op de jacht. Hij was de schrik van de reebokken en andere kleinere dieren en toen, met de jaren, zijn mannelijke geest groeide durfde hij het aan om op beren en ruige leeuwinnen te jagen. Maar terwijl hij het hol en de welpen van een leeuwin met jongen zocht, werd hij zelf het slachtoffer van zijn prooi. Vanwege zijn vroegtijdige dood zijn de zussen en ouders ontroostbaar, en geven zich over aan eindeloze klaagzangen. De Hyaden komen niet over de dood van hun broer heen, piekeren eindeloos, en sterven uiteindelijk allemaal van verdriet. Als dank voor de verzorging van zijn zoon plaatst Zeus de zusters als sterrenbeeld aan de hemel en worden zij, naar hun broer, Hyaden genoemd.

Stamboom:

Atlas / Hyas Pleione of Aethra 2 / Boeotia - -
Hyaden -
-

Bronnen:

©2015 Maarten Hendriksz