Namen Dieren Geografie Gebeurtenissen Sterrenbeelden Bronnen

vorige pagina

volgende pagina

Hyas

de jeugdige Hyas

Hyas is de enige zoon van de Titaan Atlas en de Oceanide Pleione of Aethra 2 die op de berg Cyllene in Arcadia werd geboren. Hyas heeft vele jongere zussen die allen dol op hem zijn en later bekend zouden komen te staan als de Plejaden en Hyaden. Als kleine jongen was Hyas dol op jagen, en is al vroeg de schrik van de kleinere dieren.

Als Hyas volwassen wordt trouwt hij, volgens een alternatieve mythe, met de Nimf Boeotia, bij wie hij een groot aantal dochters verwekte met de namen: Ambrosia, Arsinoe 3, Bromie, Bromis, Cisseis, Cleeia, Coronis 2, Dione 4, Erato 5, Eriphe, Eudora, Nysa, Pedile, Phaco, Phaesyla, Phyto, Polyhymno, Polyxo 6 en Thyone 2.

Als de jaren vorderen, en zijn geest rijpt, waagt Hyas zich tijdens de jacht ook aan groter wild, en wordt daarbij steeds roekelozer. En wanneer hij eens op jacht is naar een everzwijn of een leeuwin met haar welpen, en het hol inkruipt, neemt hij teveel risico en wordt zelf het slachtoffer van zijn prooi. De zussen (of de kinderen) van Hyas zijn vanwege zijn dood ontroostbaar en putten zich uit in langdurige klaagzangen over hun dode broer/vader. Uiteindelijk sterven ze van verdriet en worden door de Goden als de sterrenbeelden Hyaden en Plejaden aan de hemel geplaatst.

Stamboom:

Atlas Pleione / Aethra 2 - -
Hyas Boeotia
Ambrosia, Arsinoe 3, Bromie, Bromis, Cisseis, Cleeia, Coronis 2, Dione 4, Erato 5, Eriphe, Eudora, Nysa, Pedile, Phaco, Phaesyla, Phyto, Polyhymno, Polyxo 6, Thyone 2

Bronnen:

©2015 Maarten Hendriksz