Namen Dieren Geografie Gebeurtenissen Sterrenbeelden Bronnen

vorige pagina

volgende pagina

Hylas

Hylas is de knappe zoon van Theodamas 1 en de Nimf Menodice die in Oechalia of Argos het levenslicht zag. Volgens de schrijver Antoninus Liberalis is Hylas echter een kind van Ceyx en Alcyone 1 uit Trachis. Hylas is bijna volwassen, en samen met zijn vader het land aan het ploegen, als Heracles tijdens een van zijn Werken langskomt. Zodra Heracles de jonge Hylas bezig ziet staat hij onmiddellijk in vuur en vlam en vraagt Hylas hem te vergezellen op zijn reizen. Hylas vindt Heracles ook aardig en marcheert verliefd achter zijn held aan, terwijl hij de machtige boog draagt, en met moeite het tempo van Heracles kan bijbenen.

Argonauten

Kort daarna besluit Heracles om deel te nemen aan de Tocht van de Argonauten en gaat samen met Hylas naar Iolcus om zich bij Iason aan te melden. De twee gaan met zo’n vijftig andere helden aan boord van de Argo en beginnen aan hun reis. Nadat ze enkele maanden op het eiland Lemnos zijn gebleven, de nachtelijke gevechten met de Dolionen hebben overleefd, en nog enkele andere avonturen beleefd hebben, landen de Argonauten op de kust van Mysië. Daar stuurt Heracles Hylas eropuit om vers water te gaan halen, terwijl hij zelf op jacht gaat.

Een vreemd hert

Onderweg naar de rivier Ascanius ziet Hylas plotseling een hert tussen de bomen staan, dat hem met donkere ogen aankijkt. Belust op de prooi besluit Hylas Heracles te verassen met een lekker maaltje, en gaat achter het dier aan. Hoewel het hert telkens wegvlucht, blijft dat een klein stukje verder op wonderlijke wijze weer op hem wachten, en probeert Hylas een pijl af te schieten. Maar net voordat hij kan schieten vlucht het hert weer weg en moet Hylas opnieuw achter zijn prooi aan. Dit herhaalt zich enkele keren totdat Hylas bij een meertje aankomt waar het hert plotseling verdwijnt.

Geschaakt

Hylas en Dryope

Moe en bezweet geeft Hylas de jacht op en besluit zich te verfrissen in het meertje. Maar zodra hij het water induikt wordt Hylas door de Nimf Dryope 3 gegrepen en onder water meegesleurd. Zij was degene die zich, in opdracht van Hera, in een hert veranderd had om Hylas naar de vijver te lokken. Daar maakt Dryope 3 Hylas tot haar echtgenoot, schonk hem het vermogen om met Riviergoden om te gaan, en liet hem nooit meer los. Voordat Hylas echter onder water verdween, kon hij nog net om hulp roepen maar hoorde alleen Polyphemus 1 hem. Die waarschuwt Heracles waarop hij en de andere Argonauten naar Hylas op zoek gaan, maar hem niet kunnen vinden. Na een dag vruchteloos zoeken varen de Argonauten verder, behalve Heracles, die naar zijn geliefde blijft zoeken en ‘Hylas, Hylas, waar ben je?’ door de bossen laat schallen.

Droomverschijning

Als Heracles die avond klagend in slaap valt verschijnt Hylas in de droom van zijn geliefde en zegt: ‘Waarom, Heracles, verspil je tijd met klagen? Deze plek is mijn nieuwe huis geworden, waar een Nimf mij in opdracht van Hera heeft ontvoerd. Ze heeft me het vermogen geschonken om met de Riviergoden om te gaan en schenkt me haar liefde. Onze kameraden zijn al weggevaren, aangespoord door Meleager, en zal ik je geliefde pijlenkoker nooit meer dragen. Sta nu op en ga verder met de opdrachten die je nog van Eurystheus zult ontvangen. Binnenkort zal je opstijgen naar de hemel en zullen wij elkaar weer ontmoeten. Gedenk mij tot die tijd in je hart.’ Na deze woorden verdween Hylas en liet Heracles jammerend achter.

Stamboom:

Theodamas 1 / Ceyx Menodice / Alcyone 1 Dryope 3 Alcmene
Hylas Heracles
-

Theodamas 1 / Ceyx Menodice / Alcyone 1 - -
Hylas Dryope 3
-

Bronnen:

©2015 Maarten Hendriksz