Namen Dieren Geografie Gebeurtenissen Sterrenbeelden Bronnen

vorige pagina

volgende pagina

Hyperbius 1

De Aegyptiden

Hyperbius 1 werd in Egypte geboren als één van de vijftig zoons die zijn vader, Aegyptus 1, bij zeven verschillende vrouwen verwekt. De moeder van Hyperbius 1 is Hephaestine, een vrouw uit Egypte die naast Hyperbius 1 nog vijf andere zoons baart aan Aegyptus 1: Arbelus, Daiphron 1, Hippocorystes 1, Idas 2 en Pandion 2. Wanneer Aegyptus 1 ruzie krijgt met zijn broer, Danaus 1, over de heerschappij van Egypte, vertrekt Danaus 1, samen met zijn vijftig dochters, de Danaïden, in het geheim met een schip, dat met behulp van Athena is gebouwd, naar Argos in Griekenland.

Als Aegyptus 1 er enige tijd later achter komt dat Danaus 1 met zijn vijftig dochters is vertrokken stuurt hij zijn vijftig zoons achter Danaus 1 aan. Hij beveelt hen om Danaus 1 te doden en elk met een dochter van hem te trouwen. Als ze daar niet in slagen hoeven zij, wat Aegyptus 1 betreft, ook niet meer in Egypte terug te keren. Zo vertrekt Hyperbius 1, samen met zijn broers uit Egypte en weten ze de Danaïden uiteindelijk te vinden in Argos.

Aangekomen in Argos kreeg Hyperbius 1 Celaeno 1 of Eupheme 1 als vrouw toegewezen. Er werd een groot bruiloftsfeest gegeven maar ’s nachts wordt Hyperbius 1, net als zijn achtenveertig vbroers terwijl hij sliep, met een dolk doodgestoken door zijn kersverse vrouw. Die had het wapen van haar vader gekregen. Alleen Lynceus 2 werd gespaard omdat hij de maagdelijkheid van zijn vrouw Hypermnestra 2 had gerespecteerd. Het hoofd van Hyperbius 1 werd door zijn Celaeno/Eupheme in de stad Lerna begraven terwijl aan zijn lichaam, gescheiden van zijn hoofd, de laatste eer werd bewezen buiten de stad. Zie verder bij Danaïden

Stamboom:

Aegyptus 1 Hephaestine Danaus 1 Crino / -
Hyperbius 1 Celaeno 1 / Eupheme 1
-

Bronnen:

©2015 Maarten Hendriksz