Namen Dieren Geografie Gebeurtenissen Sterrenbeelden Bronnen

vorige pagina

volgende pagina

Hypsicreon

Hypsicreon is een inwoner van Miletus waar hij getrouwd is met Neaera 7. Wanneer zijn goede vriend Promedon, van Naxos, in Miletus op bezoek komt wordt Neaera 7 heimelijk verliefd op hem. Uit angst voor Hypsicreon, durft ze haar gevoel voor de gast echter niet bekend te maken. Maar later, toen Hypsicreon naar het buitenland was en Promedon weer op bezoek kwam ging ze ’s nachts naar hem toe toen hij lag te slapen.

Neaera, de verleidster

Neaera 7 probeert Promedon over te halen, maar toen hij weigerde, gaf ze haar bedienden opdracht om de slaapkamerdeur op slot te doen. Zo werd Promedon uiteindelijk overwonnen en gaf toe aan haar verleidingen. De volgens ochtend voelt Promedon zich afschuwelijk over het verraad aan zijn vriend en verlaat Miletus. Ook Neaera 7 verlaat uit angst voor haar man Miletus en vlucht naar het eiland Naxos.

Als Hypsicreon thuiskomt, en van de bedienden hoorde wat er gebeurd was, gaat hij achter zijn vrouw aan. Hij treft Neaera 7 aan bij het smekelingenaltaar van Zeus waardoor ze onkwetsbaar is. Als hij de bevolking vraagt om zijn vrouw uit te leveren weigeren die aan zijn verzoek te voldoen. In plaats daarvan spoorden ze Hypsicreon aan om alles in het werk te stellen om zijn vrouw te overtuigen van haar fout. Maar Hypsicreon vond dat dit in strijd was met alle wetten en besloot om Naxos de oorlog te verklaren.

Stamboom:

- - - -
Hypsicreon Neaera 7
-

Bronnen:

©2015 Maarten Hendriksz