Namen Dieren Geografie Gebeurtenissen Sterrenbeelden Bronnen

vorige pagina

volgende pagina

Idas 5

Idas 5 is een kameraad van Diomedes 1 uit Argos die met hem meegaat naar de Trojaanse Oorlog. Met een groot aantal andere mannen overleefde Idas 5 de de tien haar durende strijd, maar worden de mannen tijdens hun thuisreis overvallen door een zware storm. Die was veroorzaakt door de Goden omdat Ajax 2 in Troje de priesteres Cassandra bij het altaar van Athena had verkracht.

Vele mannen verdrinken tijdens de storm, maar Diomedes 1, Idas 5 en een klein aantal andere mannen werden door ingrijpen van Athena gered uit de golven. Dab begint één van die mannen, Acmon 2, die moegestreden is en naar rust verlangt, Aphrodite te beschimpen en uit te dagen waardoor hij de woede van de Godin uitlokt.

Terwijl de rest van de mannen afkeurende woorden tegen Acmon 2 roepen treft de Godin hem met haar straf, en verandert Acmon 2 in een witte vogel met een stijve harde snavel. Idas 5 die verbaast naar de metamorfose kijkt wil ook iets roepen maar dat lukt hem niet meer omdat ook hijzelf in zo’n vogel verandert.

Stamboom:

- - - -
Idas 5 -
-

Bronnen:

©2015 Maarten Hendriksz