Namen Dieren Geografie Gebeurtenissen Sterrenbeelden Bronnen

vorige pagina

volgende pagina

Idmon 1

Argonaut

Idmon 1 is een zoon van Apollo en de Nimf Cyrene 2 uit Argos, maar is er ook een variant waarin Abas 2 genoemd wordt als zijn vader. Door zijn vader Apollo wordt Idmon 1 bedreven in het voorspellen van de toekomst, aan de hand van de vlucht van vogels, en maakt al snel naam als kundig ziener. Wanneer vanuit Iolcus de oproep klinkt om deel te nemen aan de Tocht van de Argonauten aarzelt Idmon 1 geen moment om zich aan te melden. Als het schip gereed is, en er zo’n vijftig helden bijeen zijn in Iolcus, bivakkeren ze laatste avond op het strand bij het schip en genieten van een heerlijke maaltijd. Terwijl iedereen in een opgewonden stemming verkeert, kijkt de aanvoerder van de tocht, Iason die diep in gedachten is verzonken, somber voor zich uit.

Twist met Idas 1

Op dat moment zegt de arrogante Idas 1 tegen hem: ‘Wat zijn dat voor gedachten, Iason, die je vanbinnen wikt en weegt? Spreek ze uit, of heeft de vrees je in haar greep, die lafaards vaker in paniek brengt? Geen enkele tegenslag zal ons de ondergang bezorgen, geen beproeving zal onmogelijk zijn als Idas 1 meegaat! Zo’n verdediger heb je in mij, sinds je me meenam uit Arene!’ Zo sprak Idas 1, zette met zijn beide handen een volle beker aan zijn lippen, en begon de zoete wijn te drinken. Door zijn woorden geprikkeld zegt Idas 1 dan tegen hem: ‘Jij dwaas, heeft de wijn je overmoedig gemaakt om de Goden zo te krenken? De zonen van Aloeus spraken in het verleden net zulke domme woorden als jij, en werden door de Goden vernietigd!’ Hierna keek Idas 1 hem minachtend aan en wilde Idmon 1 van repliek dienen. Maar dan grijpt Iason in, en dreigt het tweetal dat ze niet mee mogen op de tocht als ze niet bedaren.

Voorspelling

Aankomst van de Argonauten in Mysië

De volgende ochtend wordt vlak voor het vertrek nog een offer aan de Goden gebracht om een veilige reis af te smeken. Na het offer voorspelt Mopsus 2, een andere ziener die ook aan de tocht deelnam, met welke problemen de Argonauten te maken krijgen. Terwijl Idmon 1 naar hem luistert, en in de vlammen van het vuur kijkt, wordt ook hij overvallen door visioenen. Terwijl zijn haren recht overeind staan begint hij te orakelen en zegt: ‘Zo zeker als mijn vader Apollo me het voorspellen leerde, zo zeker zie ook ik veel gezwoeg op onze tocht die zwaar zal zijn om mee te maken. Maar wees sterk, grootmoedige zielen, en worstel je voorwaarts. Want velen van ons zullen, samen met de Gouden Vacht, uiteindelijk veilig terugkeren en hun moeders in de armen sluiten.' Zodra Idmon 1 is uitgesproken stromen de tranen echter over zijn wangen omdat hij in de vlammen gezien had dat hij zelf niet terug zou keren.

Dood van Idmon 1

Met deze voorkennis over zijn dood begint Idmon 1 toch aan de tocht, maar zou Colchis niet bereiken. Hij ontmoet wel de vrouwen van Lemnos, en neemt deel aan het nachtelijke gevecht met de Dolionen, waar hij Ornytus 4 doodt. Idmon 1 is ook aanwezig bij de ziener Phineus 1 waar Calais en Zetes de Harpijen verdrijven. Als de Argonauten, na enkele andere avonturen, in het land van de Mariandyniërs aankomen worden ze daar gastvrij ontvangen door koning Lycus 1. Terwijl de Argonauten enkele dagen uitrusten van hun inspanningen, gaat Idmon 1 er met enkele anderen op uit om stro te verzamelen. Terwijl hij daarmee bezig is wordt Idmon 1 plotseling aangevallen door een everzwijn die met zijn slagtanden zijn dijbeen openscheurt. Hoewel Idas 1 het monster weet te doden is de tocht van Idmon 1 ten einde en sterft hij, geheel volgens zijn eigen voorspelling, aan zijn verwonding.

Stamboom:

Apollo / Abas 2 Cyrene 2 - -
Idmon 1 -
-

Bronnen:

©2015 Maarten Hendriksz