Namen Dieren Geografie Gebeurtenissen Sterrenbeelden Bronnen

vorige pagina

volgende pagina

Ilioneus 5

Ilioneus 5 is één van de vele Trojanen die na de vernietiging van Troje door de Grieken op één van de schepen van Aeneas meegaan om een nieuw vaderland te zoeken. Terwijl ze op zee rondzwerven wordt de vloot overvallen door een geweldige storm en uiteengeslagen. Het schip van Ilioneus 5 bereikt zwaar gehavend de kust van Noord-Afrika waar ze voor anker gaan om reparaties uit te voeren.

Ontvangst bij Dido

Aan land worden Ilioneus 5 en zijn vrienden echter door soldaten gevangen genomen en voor koningin Dido geleid. Tegen haar vertelt Ilioneus 5 wat de Trojanen is overkomen en dat ze ook hun aanvoerder Aeneas in de storm zijn kwijtgeraakt. Aan het eind van zijn verhaal vraagt Ilioneus 5 aan Dido toestemming om het schip te repareren en beloofde om daarna weer weg te varen. Na hun verhaal aangehoord te hebben, heeft Dido medelijden met de schipbreukelingen en zegt dat ze hartelijk welkom zijn in haar land, en de schepen mogen repareren.

Dan komt uit het niets opeens Aeneas naar voren die, geholpen door Aphrodite, via een andere weg ook bij Dido was aangekomen. Hij had het verhaal van Dido aangehoord, terwijl hij door de Godin in een wolk was gehuld, en maakt zich aan haar bekend. Ook hij wordt door Dido hartelijk welkom geheten, waarna Aeneas Ilioneus 5 en de andere mannen in de armen sluit.

Ilioneus 5 en de andere Trojanen verblijven lange tijd bij Dido, terwijl Aeneas verliefd op haar wordt, maar moeten dan op last van Zeus weer vertrekken. Of Ilioneus 5 tot degenen behoort die uiteindelijk heelhuids in Italië aankomen om daar een nieuw Troje te stichten laten de mythen in het ongewisse.

Stamboom:

- - - -
Ilioneus 5 -
-

Bronnen:

©2015 Maarten Hendriksz