Namen Dieren Geografie Gebeurtenissen Sterrenbeelden Bronnen

vorige pagina

volgende pagina

Ilus 2

Ilus 2 is een zoon van Tros 1 en zijn vrouw Callirhoe 3 die in de streek Troad geboren werd. Volgens enkele mythen heeft Ilus 2 twee broers: Ganymedes, Assaracus, en twee zussen: Cleopatra 4 en Cleomestra. Ilus 2 gaat tijdens zijn jeugd eens naar Phrygië waar hij meedoet aan een wedstrijd worstelen die door de plaatselijke koning werd georganiseerd. Nadat hij gewonnen had kreeg Ilus 2 als prijs vijftig jongens en meisjes maar gaf de koning hem ook, op basis van een orakel, een gevlekte koe die hij moest volgen. ‘Op de plek waar ze gaat liggen,’ zo vertelde de koning tegen Ilus 2, ‘moet je een stad stichten.’ Zo keert Ilus 2 terug naar huis en volgde de koe die bij een heuvel ging liggen.

Het Palladium

Geheel volgens de opdracht van het orakel stichtte Ilus 2 daar een stad die hij, naar zichzelf, Ilium, noemde. Nadat Ilus 2 een dankoffer aan Zeus had gebracht zag Ilus 2, als bevestiging van het orakel, een houten beeld (het Palladium) in het zand voor zijn tent liggen. Dit beeld was drie el hoog, had in de rechterhand een geheven speer, en in de linkerhand een spinrokken en een spoel. Dankbaar voor dit teken besluit Ilus 2 om dit beeld later een ereplaats in de tempel te geven als duidelijk teken voor de instemming van Zeus voor de bouw van de stad. Zo worden door Ilus 2 de eerste fundamenten gelegd voor de stad die later beroemd zou worden onder de naam Troje.

Als oudste zoon van Tros 1 volgt Ilus 2 zijn vader na zijn dood op en wordt hij de nieuwe koning van Troad. Ilus 2 trouwt met Eurydice 5, de dochter van Adrastus 4 en verwekt bij haar drie kinderen, een dochter Themiste, en de twee zoons: Laomedon 1 en Tithonius. Volgens de schrijver Hyginus was niet Eurydice 5 de vrouw van Ilus 2 maar Leucippe 1, en verwekte hij bij haar de zoon Laomedon 1.

Als godvruchtig man stoort Ilus 2 zich vreselijk aan het wangedrag van Tantalus 1 en verdrijft hem uit Paphlagonie, nadat Tantalus 1 zich de vijandigheid van de Goden op de hals had gehaald. Vanwege deze daad rukt Pelops later op naar Lydia en breekt daar een hevige strijd uit tussen Ilus 2 en Pelops. Maar Ilus 2 weet met grote overmacht de overwinning te behalen en jaagt Pelops het land uit. Na de dood van Ilus 2 werpen de Trojanen ook voor hem een grote grafheuvel op voor de poorten van zijn stad.

Stamboom:

Tros 1 Callirhoe 3 Adrastus 4 -
Ilus 2 Eurydice 5 / Leucippe 1
Themiste, Laomedon 1, Tithonius

Bronnen:

©2015 Maarten Hendriksz