Namen Dieren Geografie Gebeurtenissen Sterrenbeelden Bronnen

vorige pagina

volgende pagina

Inachus 1

Inachus 1 is een van de vele zoons die de Zeegoden Oceanus en Tethys, kort na het ontstaan van de aarde, ter wereld brengen als Riviergoden. Elk van deze zoons kreeg een rivier op aarde toegewezen om over te heersen en te hoeden. Zo krijgt Inachus 1 een rivier toegewezen die door Argolis in Griekenland stroomt. Daar trouwt Inachus 1 met zijn zus, de Oceanide Melia 1 of Argia 3, en krijgen ze samen vier kinderen, de twee zoons Phoroneus 1 en Aegialeus 2, en twee dochters Mycene 1 en Io, die opgroeit tot een ware schoonheid. Volgens een enkele mythe is Inachus 1 ook de vader van de alziende Argus 3. Maar er zijn ook andere mythen die stellen dat deze kinderen geen broers en zussen van elkaar zijn maar ouders en kinderen, en bestaan er daarnaast nog vele andere varianten.

Heerser over Inachia

Inachus 1 is een trotse man, woonde in een met goud beklede grot, en noemt in eerste instantie al het land rond zijn rivier Inachia, naar zichzelf, waar hij als koning over heerst. Zijn rivier is een van de grootste van Argolis, waar Athena regelmatig een bad in neemt en Inachus 1 dan goud en bloemen in mengt, terwijl hij het water rustig tussen de heuvels door laat kabbelen. Inachus 1 is een trouw volgeling van Hera, terwijl zijn zoon Phoroneus 1 als eerste een tempel voor de Godin in Argos bouwde. In die situatie doet Inachus 1 eens een uitspraak dat al het land in de omgeving van de stad Argos aan Hera toebehoort. Poseidon is hier zo kwaad over dat hij vervolgens alle bronnen in de omgeving laat opdrogen waardoor ook het water in de rivier van Inachus 1 tot een bedenkelijk peil daalde.

Verleiding van Io

Io en haar vader Inachus

Inachus 1 weigert om zijn dochter Io uit te huwelijken aan Zeus, uit eerbied voor Hera, en gaat zelf op zoek naar een geschikte huwelijkskandidaat voor zijn dochter. Maar Zeus laat zich hierdoor niet uit het veld slaan, benadert Io in het geheim, en deelt het bed met haar. Helaas voor Zeus wordt dit ontdekt door Hera en ziet de Oppergod zich gedwongen om zijn escapade te verhullen voor zijn vrouw. Snel verandert Zeus Io in een vaars waarna het meisje geschrokken op de vlucht slaat. Na een tijdje rondgezworven te hebben keert ze terug naar de oevers van haar vader in de hoop dat hij haar kan helpen. Maar Inachus 1 heeft niet in de gaten wat er aan de hand is met zijn dochter en geeft de koe wat klaver te eten.

Treurige ontdekking

Hulpeloos likt Io de handen van haar vader en schrijft dan, als hij nog steeds niet reageert, met haar hoeven in het zand wat er gebeurd is. Dan heeft Inachus 1 pas in de gaten dat de vaars zijn dochter is en klaagt luid, terwijl hij zijn armen om haar nek en hoorns slaat. ‘Wee mij, ik heb je overal gezocht, dochter, maar kon je niet vinden. Maar ik was al die tijd niet zo bedroefd als nu ik je zo zie. Je kunt niets zeggen en alleen maar klaaglijk loeien wanneer ik je iets vraag. Maar hoewel ik een God ben, kan ik niets voor je doen, en zal mijn verdriet om jou eeuwig duren.’ Terwijl hij zo klaagt komt Argus 3 er aan die, in opdracht van Hera, op de vaars moet letten, en drijft het dier voor zich uit.

Opdracht aan Lyrcus

Zo moet Inachus 1 hulpeloos toezien hoe zijn dochter wegloopt op haar vier poten. Met zijn voorspellende gaven weet hij welke ellende zijn dochter nog te wachten staat, en keert hij treurend terug naar zijn gouden grot waar hij lange tijd weigert om zich nog onder de Goden te vertonen. Uit verdriet stuurt Inachus 1 korte tijd later Lyrcus, achter Io aan en geeft de man opdracht om zijn dochter in elk gebied te zoeken. Hij zegt bovendien tegen Lyrcus dat als hij Io niet thuisbrengt, zelf ook niet terug hoeft te keren. Zo vertrekt ook Lyrcus om net als Io, nooit meer terug te keren in Argos.

Stamboom:

Oceanus Tethys Oceanus Tethys
Inachus 1 Melia 1 / Argia 3
Phoroneus 1, Aegialeus 2, Io, Mycene 1, Argus 3

Bronnen:

©2015 Maarten Hendriksz