Namen Dieren Geografie Gebeurtenissen Sterrenbeelden Bronnen

vorige pagina

volgende pagina

Iole

Iole is het jongste kind van Eurytus 2, de koning van Oechalia, en zijn vrouw Antiope 4. Ze heeft zes oudere broers, die net als hun vader uitstekende boogschutters zijn, en een zus Dryope 1 die echter al op jonge leeftijd in een boom veranderde, omdat ze waterlotussen plukte. Haar vader is zo overtuigd van zijn kunde als boogschutter dat hij Iole als prijs uitlooft aan degene die hem en zijn zoons in een wedstrijd weet te verslaan.

Iole en Hyllus

Wanneer Heracles, na afloop van zijn Twaalf Werken, Eurytus 2 en zijn zoons uitdaagt, en hem en zijn zoons weet te verslaan, weigert Eurytus 2 echter zijn dochter Iole als prijs aan Heracles te geven. Eurytus 2 is bang dat Heracles later, als hij kinderen bij haar heeft verwekt, die net als in zijn eerste huwelijk zal doden in een vlaag van waanzin. De driftige Heracles weet zich te beheersen en vertrekt uit Oechalia zonder Iole met zich mee te nemen. Enige tijd later keert Heracles met een leger van Arcadiërs, Meliërs en Locriërs terug naar Oechalia en verovert de stad. Hij doodt Eurytus 2 en zijn zoons voor de ogen van Iole en neemt haar vervolgens als gevangene mee naar huis.

Maar de vrouw van Heracles, Deianira 1, is bang dat het mooie meisje haar plaats als echtgenote van Heracles zal innemen, en stuurt Heracles een vergiftigde offermantel, die onderweg naar huis een dankoffer aan Zeus wil uitbrengen. Zodra Heracles de mantel aantrekt is zijn laatste uur geslagen en lijdt hij helse pijnen. In jammerlijke toestand brengen zijn mannen hem naar Trachis waar Heracles zijn oudste zoon Hyllus 1 opdraagt om later, als hij volwassen is, met Iole te trouwen. Na de dood van Heracles voldoet Hyllus 1 aan het verzoek van zijn vader en trouwt met Iole. Samen krijgen ze een dochter Evaechme, en de zoon Cleodaeus 2.

Stamboom:

Eurytus 2 Antiope 4 Heracles Deianira 1
Iole Hyllus 1
Cleodaeus 2, Evaechme

Bronnen:

©2015 Maarten Hendriksz