Namen Dieren Geografie Gebeurtenissen Sterrenbeelden Bronnen

vorige pagina

volgende pagina

Iphianassa 3 - Iphianira 1

Iphianassa 3, die ook wel Iphianira 1 wordt genoemd, is een dochter van koning Proetus 1 en zijn vrouw Stheneboea (Antia) uit Argos. Iphianassa 3 heeft twee zussen, Iphinoe 1 en Lysippe 1 waar ze samen mee opgroeit.

De waanzinnige vrouwen uit Thebe

Omdat Iphianassa 3 en haar zussen weigeren de riten van Dionysus 2 te aanvaarden worden ze door de God met waanzin geslagen. Volgens andere schrijvers kwam dit echter omdat ze Hera te weinig vereerden. In hun waanzin denken de meisjes dat ze koeien zijn, dwalen rond in Argos, en trekken later door naar Arcadië en de Peloponnesus. Daar zwerven ze, zonder zichzelf te verzorgen, in verlaten gebieden rond en leefden van alles waar ze in de natuur hun handen op konden leggen.

Als hun vader Proetus 1 de ziener Melampus 1 weigert om een hoge prijs voor hun genezing te betalen worden de meisjes nog waanzinniger. Ook de andere vrouwen uit het land krijgen nu de ziekte, doden hun eigen kinderen, en sluiten zich bij de meisjes aan. Onder druk van de bevolking betaalt Proetus 1 uiteindelijk de (nog hogere) prijs aan Melampus 1 en trekt die met de sterkste jongemannen het onbewoonde gebied in. Daar jaagt hij de vrouwen met luid gehuil en een bezeten dans naar Sicyon, maar sterft tijdens deze jacht de oudste dochter van Proetus 1, Iphinoe 1.

Eenmaal in Sicyon aangekomen geneest Melampus 1 Iphianassa 3 en de andere vrouwen door hen een therapie van kruiden te geven en reinigingsrituelen te laten ondergaan. Hierdoor komen de vrouwen weer tot hun verstand en huwelijkt Proetus 1 zijn overgebleven dochters uit aan Melampus 1 en zijn broer Bias 4. Zo trouwt Iphianassa 3 met Melampus 1 (of Bias 4) en krijgen ze samen zeven kinderen met de namen: Abas 2, Antiphates 3, Mantius, Manto 2, Bias 7, Thiodamas 2 en Pronoe 4.

Stamboom:

Proetus 1 Stheneboea Amythaon 1 Idomene / Aglaia 5
Iphianassa 3 Melampus 1 (of Bias 4)
Abas 2, Antiphates 3, Bias 7, Mantius, Thiodamas 2, Manto 2, Pronoe 4

Bronnen:

©2015 Maarten Hendriksz