Namen Dieren Geografie Gebeurtenissen Sterrenbeelden Bronnen

vorige pagina

volgende pagina

Iphicles 1 - Iphiclus 3

De jacht op het everzwijn van Calydon

Iphicles 1, die soms ook Iphiclus 3 wordt genoemd, is de zoon van Amphitryon en Alcmene uit Thebe. Hij wordt op dezelfde dag geboren als zijn halfbroer Heracles, die door Zeus bij Alcmene was verwekt. Iphicles 1 groeit, net als zijn beroemde broer, op tot een sterke man maar kan qua kracht niet aan hem tippen. In zijn jeugd geeft Iphicles 1 gehoor aan de oproep van koning Oeneus 1 om in Calydon een groot Everzwijn 2 te doden dat de landerijen van Oeneus 1 onveilig maakte. Samen met een groot aantal andere jongemannen gaat hij, onder aanvoering van Meleager, achter het monster aan en weten ze het dier na een moeizame jacht te doden.

Later trouwt Iphicles 1 in Thebe met Automedusa uit Elis, de dochter van Alcathous 3, en verwekt bij haar de zoon Iolaus 1. Volgens een andere mythe verwekte Iphicles 1 later bij Pyrrha 3, de dochter van Creon 1 ook nog twee kinderen. Die werden echter door Heracles, toen hij weer eens door Hera waanzinnig was gemaakt, in het vuur geworpen en stierven. Desondanks gaat Iphicles 1 met Heracles mee op een strafexpeditie tegen Troje, omdat koning Laomedon 1 weigerde Heracles de merries te schenken die hij hem eerder had beloofd.

In Troje aangekomen stuurt Heracles zijn broer en Telamon naar de stad om de merries op te eisen maar worden zij door Laomedon 1 in de gevangenis geworpen. Maar Priamus, de zoon van Laomedon 1, is het niet eens met de beslissing van zijn vader, stuurt twee zwaarden naar Iphicles 1 en Telamon, en onthult de plannen die Laomedon 1 heeft met Heracles. Zodra Iphicles 1 en Telamon dit horen doden ze met geschonken zwaarden hun bewakers en keren terug naar Heracles om de plannen van Laomedon 1 te onthullen. Dan gaat Heracles met zijn mannen op de koning af en weten hem te doden.

Aan het eind van zijn Twaalf werken beschuldigde koning Eurystheus Heracles ervan dat hij hem van de troon wil stoten, en geeft opdracht dat hij, samen met Alcmene en Iphicles 1, Tiryns moest verlaten. Zo komt Iphicles 1 in Arcadië terecht waar hij met Heracles meegaat op een strafexpeditie tegen de Lacedaemoniërs. In de daaropvolgende strijd sneuvelt Iphicles 1 en is Heracles ontroostbaar over de dood van zijn halfbroer, en gaat vrijwillig in ballingschap naar een andere stad.

Stamboom:

Amphitryon Alcmene Alcathous 3 / - - / -
Iphicles 1 Automedusa / Diomedia
Iolaus 1

Amphitryon Alcmene Creon 1 Eurydice 9
Iphicles 1 Pyrrha 3
2 Kinderen

Bronnen:

©2015 Maarten Hendriksz