Namen Dieren Geografie Gebeurtenissen Sterrenbeelden Bronnen

vorige pagina

volgende pagina

Iphiclus 1

Iphiclus 1 is een zoon van Phylacus 2, en zijn vrouw Clymene 4, uit de stad Phylace in Thessalië. Hij heeft twee zussen die Evadne 2 en Alcimede 1 genoemd werden. Deze laatste zus zou naderhand moeder worden van Iason, de aanvoerder van de Argonauten. De vader van Iphiclus 1 is een rijke man, die grote kuddes schapen en runderen bezat, waar hij zeer trots op is. Zo groeit Iphiclus 1 op tot een gezonde jongeman die harder kon lopen dan de wind kon waaien. Hij rent zelfs zo snel dat hij over de toppen van korenaren liep en het gewas daarbij niet beschadigt.

De argonauten onderweg naar Colchis in hun schip.

In zijn jeugd, als zijn vader een aantal rammen aan het castreren is, legt die het bebloede mes vlak naast de kleine Iphiclus 1 neer. De kleine jongen schrikt hier zo hevig van dat hij onvruchtbaar wordt en wegholt. Snel steekt Phylacus 2 het mes in een eik, en gaat achter zijn jonge zoon aan om hem op te vangen en gerust te stellen. Eenmaal volwassen neemt Iphiclus 1, vanwege zijn familieband, deel aan de Tocht van de Argonauten, wanneer Iason zijn oproep doet. Na terugkeer neemt hij ook deel aan de Spelen die georganiseerd worden als de Epeërs hun koning in Boeprasion begraven. Uiteraard neemt hij deel aan de wedstrijd hardlopen, maar verliest ondanks zijn talent toch van Nestor.

Jaren later, als Iphiclus 1 al getrouwd is met Diomedia, maar nog steeds geen kinderen heeft, neemt zijn vader Phylacus 2 een veedief gevangen. Ze sluiten hem op in de gevangenis en blijkt dit, na bijna een jaar, de ziener Melampus 1 te zijn. Dan vraagt Phylacus 2 hem of Melampus 1 een middel weet hoe hij zijn zoon, Iphiclus 1, weer vruchtbaar te maken. Melampus 1 beantwoordde die vraag positief maar wil, als beloning, de kudde runderen van Phylacus 2 hebben, waarvoor hij bijna een jaar gevangen heeft gezeten.

Phylacus 2 stemt toe waarna Melampus 1 hem de oplossing vertelt: ‘Van het mes, dat je gebruikte toen je de rammen castreerde en nog steeds in de eik zit, moet je het roest afschrapen en dit mengen met water. Iphiclus 1 moet dit dan tien dagen lang drinken waarna hij in staat zal zijn om kinderen te verwekken.’ Het middel blijkt te werken en korte tijd later verwekt Iphiclus 1 zijn eerste zoon Podarces 1 en enige tijd later de tweede, Protesilaus. Beide zoons nemen later deel aan de Trojaanse Oorlog.

Stamboom:

Phylacus 2 Clymene 4 - -
Iphiclus 1 Diomedia
Podarces 1, Protesilaus

Bronnen:

©2015 Maarten Hendriksz