Namen Dieren Geografie Gebeurtenissen Sterrenbeelden Bronnen

vorige pagina

volgende pagina

Iphinoe 2

De vrouwen van Lemnos ontvangen de Argonauten

Iphinoe 2 is een dienares van Hypsipyle, de dochter van koning Thoas 1 op het eiland Lemnos. Net als alle andere vrouwen gelooft ze het gerucht, dat door Aphrodite werd verspreidt, dat hun mannen ontrouw zijn en de voorkeur geven aan Thracische vrouwen. De vrouwen besluiten daarop om hun mannen, en alle mannelijke kinderen en ouden van dagen, te doden. Dit plan wordt uitgevoerd waarna er op het eiland alleen nog maar vrouwen wonen. Enkele jaren later komen de Argonauten op het eiland aan en vragen toestemming om te landen en voorraden in te slaan.

Wanneer de vrouwen overleg plegen of ze wel of niet de Argonauten in hun stad zullen toelaten geeft uiteindelijk Hypsipyle opdracht aan Iphinoe 2 om met een boodschap naar het schip te gaan. ‘Vraag namens mij de man, die leider van de tocht is, naar ons toe te komen, dan kan ik hem het gunstige volksbesluit vertellen. Vraag hen ons land en onze stad, als zij dat willen, in vol vertrouwen te betreden, ja als vrienden!’ Iphinoe 2 gaat naar de Argonauten op het strand, die naar de bedoeling van haar komst vragen, en zegt gretig: ‘Koningin Hypsipyle zond mij naar u toe. Zij vraagt uw kapitein te komen om hem het gunstige besluit van de bevolking te vertellen. Zij vraagt u om ons land en stad direct als onze vrienden te betreden.’ Aldus haar boodschap.

Zo gaat Iason samen met Iphinoe 2 naar de stad waar de vrouwen opgetogen om hem heen dringen. Maar hij liep voort, zijn ogen op de grond gericht, en sloeg geen acht op hen, totdat hij bij de mooie woning van Hypsipyle aankwam. Slavinnen ontgrendelden de deur, terwijl Iphinoe 2 hem voorging en een mooie stoel aanbood tegenover haar meesteres. Die keek hem van terzijde aan, met een rode blos op haar wangen, en zegt: ‘Waarom verblijven jullie toch zo lang buiten de muren? Onze stad wordt niet meer door mannen bewoond sinds zij als gastarbeiders in Thracië het akkerland gingen bewerken.’ Zo vertelt Hypsipyle haar verhaal over Lemnos, terwijl Iphinoe 2 aandachtig, en verlangend naar een man, meeluistert.

Stamboom:

- - - -
Iphinoe 2 -
-

Bronnen:

©2015 Maarten Hendriksz