Namen Dieren Geografie Gebeurtenissen Sterrenbeelden Bronnen

vorige pagina

volgende pagina

Itys 1 - Itylus

Over de afstamming van Itys 1, die ook wel Itylus wordt genoemd, bestaan in de mythen een drietal versies. Hij was ofwel de zoon van Tereus en Procne uit Thracië, of van Polytechnus en Aedon uit Lydia, of van koning Zethus en Procne uit Eleutherae in Boeotië. In alle drie de situaties is Itys 1 nog een klein jongetje als zijn vader de zus van zijn vrouw verkracht. Na deze daad verminkt hij het meisje gruwelijk, en snijdt haar tong af zodat ze niets kan vertellen. Procne/Aedon ontdekt echter enige tijd later de gruweldaad van haar man, en besluit wraak te nemen.

de dood van Itys

Terwijl Procne/Aedon nadenkt hoe ze het beste wraak kan nemen komt Itys 1 de kamer inlopen en weet ze wat haar te doen staat. Met kille ogen kijkt Procne/Aedon naar haar zoon en denkt: ‘Helaas, je lijkt teveel op je vader’, maar zei verder niets. Ze trok het knaapje naar zich toe, terwijl hij zijn kleine armpjes om haar hals sloeg, en vele lieve woordjes tegen zijn moeder zei. Hoewel haar ogen vol schoten met tranen verkilde haar hart en sleurt de kleine Itys 1 naar een donkere ruimte. Daar steekt ze hem met een mes dood terwijl Itys 1 jammerend ‘Moeder, moeder’ smeekt.

Daarna hakt Procne/Aedon het hoofd van Itys 1 af en snijdt zijn nog warme lichaam aan stukken. Vervolgens werpt ze die een in grote ketel en maakte van Itys 1 een warme maaltijd die ze aan haar man voorschotelt. Vervolgens vlucht Procne/Aedon met haar zus het land uit en werden later door de Goden in vogels veranderd die voortdurend ‘Itys, Itys’ tsjilpen.

Stamboom:

Tereus / Polytechnus / Zethus Procne / Aedon / Procne - -
Itys 1 -
-

Bronnen:

©2015 Maarten Hendriksz