Namen Dieren Geografie Gebeurtenissen Sterrenbeelden Bronnen

vorige pagina

volgende pagina

Ixion

Afstamming en huwelijk

Over de afstamming van Ixion bestaan er in de Griekse Mythen twee varianten. Hij is of de zoon van Antion en Perimele 3, of van Leonteus 2, die in Thessalië werd geboren. Eenmaal volwassen raakt Ixion bijzonder gesteld op Dia, de dochter van Eioneus 3, en belooft haar vader vele geschenken als hij Dia als vrouw krijgt. Eioneus 3 stemt toe en zo trouwt Ixion met Dia. Maar toen Ixion weigerde om zijn belofte na te komen, en de beloofde geschenken niet gaf, nam Eioneus 3 hem als borg zijn merries af.

Moord op Eioneus 3

Daarop vroeg Ixion aan Eioneus 3 om naar zijn huis te komen, en verzekerde hem dat hij de geschenken zou geven. Maar zodra Eioneus 3 bij het huis van Ixion aankomt, laat die hem in een valkuil vol vuur vallen en stierf een gruwelijke dood. Vanwege de enorme omvang van zijn misdaad was niemand bereid om hem te reinigen van deze moord. Maar ook Ixion werd bedrogen, en wel door zijn eigen vrouw. Die deelt, terwijl ze met Ixion getrouwd was, eens het bed met oppergod Zeus en baart negen maanden later de zoon Pirithous 1. Er zijn echter ook mythen die stellen dat Pirithous 1 de rechtstreekse zoon van Ixion is, en een zus heeft met de naam Phisadie.

Verliefd op Hera

Ixion wordt naar de Onderwereld gestuurd

Ondanks deze moord is Ixion toch een graag geziene gast aan de tafel der Goden en neemt vaak deel aan hun feestmaaltijden. Tijdens één van die bijeenkomsten ziet hij Hera, de vrouw van Zeus, en raakt hevig verliefd op de mooie Godin. Hij steunt en kreunt, en wil van Ganymedes de beker hebben waar zij haar wijn uit dronk, om zo zijn lippen op de plek te kunnen zetten die haar lippen beroerd hadden. Na al zijn moed bijeengeschraapt te hebben knoopt hij een gesprek met Hera aan om zijn bedoelingen duidelijk te maken. Maar de kuise Hera moet niets van zijn avances hebben en klaagt enkele weken later, als Ixion blijft volhouden, over zijn gedrag bij Zeus. Daarop vormt Zeus uit een wolk de vrouw Nephele 3, die het evenbeeld van Hera was, en legt haar, na weer een feestmaaltijd in bed bij Ixion.

Eeuwige straf

Ixion is in alle staten van geluk als hij ‘Hera’ in zijn bed ontdekt en brengt een wilde nacht met haar door. Uit deze ontmoeting werd de stamvader van de Centauren, Centaurus en zijn broers Eurytion 2 en Nessus 1 geboren, de halfbroers van Pirithous 1. Ixion is buitengewoon trots op zijn verovering en bazuint overal in het rond, tegen iedereen die het maar wil horen, dat hij het bed heeft gedeeld met Hera. Dan wordt het de Godin te gortig en eist bij Zeus dat Ixion streng gestraft wordt voor zijn overmoed. Zeus is het met haar eens en brengt Ixion over naar de Tartarus. Daar laat hij hem met bronzen boeien vastbinden op een voortdurend ronddraaiend wiel, en moet Ixion eeuwig boeten voor zijn hoogmoed. Deze marteling werd alleen even onderbroken toen Onderwereldgod Hades in het huwelijk trad met Persephone 1.

Stamboom:

Antion / Leonteus 2 Perimele 3 / - Eioneus 3 -
Ixion Dia
Pirithous 1, Phisadie

Antion / Leonteus 2 Perimele 3 / - - een wolk
Ixion Nephele 3
Centaurus, Eurytion 2, Nessus 1

Bronnen:

©2015 Maarten Hendriksz