Namen Dieren Geografie Gebeurtenissen Sterrenbeelden Bronnen

vorige pagina

volgende pagina

Labdacus

Labdacus is een zoon van Polydorus 3 en zijn vrouw Nycteis die in Thebe geboren werd. Zodra hij volwassen is wordt Labdacus koning van Thebe maar kreeg ruzie met Pandion 3, de koning van Athene, over de grenzen van hun gebied. Hierdoor ontstaat een oorlog die wordt verloren door Labdacus, omdat Pandion 3 werd geholpen door Tereus uit Thracië.

Labdacus en Dionysus

Hierna trouwt Labdacus met een onbekende vrouw bij wie hij de zoon Laius 1 verwekt. Net als vele andere Thebanen verafschuwt Labdacus de nieuwe god Dionysus 2 en weigert te erkennen dat hij een onsterfelijke god is. Daarop maakt Dionysus 2 Labdacus waanzinnig en trekken zijn volgelingen, de Maenaden, hem aan stukken. Op het moment van zijn dood was de kleine Laius 1 pas één jaar oud.

Volgens een andere mythe was Labdacus kort voor de aanval van de Zeven tegen Thebe, samen met Phlegyas 4 een generaal in het leger van Thebe. Hij is aanwezig als Maeon 1, de enige overlevende van vijftig overvallers die er door Eteocles 1 opuit waren gestuurd om Tydeus in een hinderlaag te doden, eenzaam terugkeert naar de stad. Als Maeon 1 bij koning Eteocles 1 verslag doet van de gebeurtenissen wordt die woedend en geeft Phlegyas 4 en Labdacus bevel om die onbeschaamde Maeon 1 te doden.

Maar als ze aanstalten maken om hem te grijpen ontbloot Maeon 1 zijn zwaard en zegt tegen de koning: ‘U zult nooit macht over mij krijgen of het lichaam doden dat Tydeus spaarde. Ik ga vrijwillig het lot tegemoet waar hij mij van beroofde.’ En terwijl hij de laatste woorden uitspreekt verdwijnt het zwaard, voordat Phlegyas 4 en Labdacus bij hem zijn, tot aan het gevest in zijn zijde. Vechtend tegen de pijn slaat Maeon 1 dubbel en zakt in elkaar, terwijl het bloed zowel uit de wond als uit zijn mond stroomt.

Stamboom:

Polydorus 3 Nycteis - -
Labdacus -
Laius 1

Bronnen:

©2015 Maarten Hendriksz