Namen Dieren Geografie Gebeurtenissen Sterrenbeelden Bronnen

vorige pagina

volgende pagina

Laomedes

Laomedes is één van de vele vrijers die van het eiland Zacynthos naar Ithaca kwam om de mooie Penelope 1 het hof maken. Deze vrijers dachten dat haar man Odysseus was gestorven tijdens de Trojaanse oorlog. Daarom trokken ze in grote aantallen naar het paleis van Penelope 1 en hielden er banketten ten koste van de kuddes van Odysseus.

De vrijers van Penelope

Onder dwang van de vrijers beloofde Penelope 1 dat ze met één van hen zou trouwen zodra ze klaar was met het lijkkleed voor haar schoonvader Laertes, waaraan ze drie jaar lang weefde. Penelope 1, die zeer trouw aan haar man was, bedroog echter de vrijers door ’s nachts uit te halen wat ze overdag geweven had, totdat ze betrapt werd.

Daarna, tijdens een van die banketten organiseert Telemachus, de zoon van Penelope 1 en Odysseus, een wedstrijd boogschieten. Hij vertelt daarbij dat diegene die het lukt om de grote boog van Odysseus te spannen en de pijl door de ogen van een aantal achter elkaar opgestelde bijlbladen kan schieten met zijn moeder Penelope 1 mag trouwen.

Alle vrijers wagen een poging maar krijgen het kunststuk niet voor elkaar. Dan pakt een bedelaar de boog en lukt het wel. Het blijkt Odysseus te zijn die onverwachts toch is teruggekeerd. Samen met Telemachus en enkele anderen richt Odysseus daarop een bloedbad aan onder de vrijers en allen, inclusief Laomedes, sterven.

Stamboom:

- - - -
Laomedes -
-

Bronnen:

©2014 Maarten Hendriksz