Namen Dieren Geografie Gebeurtenissen Sterrenbeelden Bronnen

vorige pagina

volgende pagina

Laomedon 2

De dochters van Thespius

Laomedon 2 is een zoon van Heracles en Meline, één van de vijftig dochters van koning Thespius uit de stad Thespia in Boeotië. Wanneer Heracles op achttienjarige leeftijd in Boeotië verblijft, bij de kuddes van zijn stiefvader Amphitryon, besluit hij om koning Thespius te helpen wiens kudden regelmatig worden aangevallen door een leeuw die op de berg Cithaeron huist.

Koning Thespius ontvangt Heracles in zijn huis en verschaft hem tijdens de jacht op het monster gastvrij onderdak. Zijn gastvrijheid gaat zelfs zo ver dat hij de jonge held iedere nacht met één van zijn dochters laat slapen omdat Thespius graag afstammelingen van Heracles wil hebben. In zijn onschuld denkt Heracles echter dat hij elke nacht met hetzelfde meisje slaapt. Na vijftig dagen verslaat Heracles de leeuw en heeft hij, onbewust, ook vijftig zoons verwekt. Negen maanden later baren alle dochters een zoon en werd Meline moeder van de zoon Laomedon 2.

Jaren later, na de veldtocht tegen de Thesproten, stuurt Heracles bericht naar Thespius dat hij, van zijn zoons, er zeven bij zich moet houden, drie naar Thebe moet sturen en de overige veertig naar het eiland Sardinië om er een kolonie te stichten.

Stamboom:

Heracles Meline - -
Laomedon 2 -
-

Bronnen:

©2015 Maarten Hendriksz