Namen Dieren Geografie Gebeurtenissen Sterrenbeelden Bronnen

vorige pagina

volgende pagina

Learchus

Learchus uit Boeotië is het oudste zoontje van koning Athamas 1 bij zijn tweede vrouw Ino. Hij heeft een jonger broertje Melicertes en nog een oudere halfbroer en –zus, Phrixus 1 en Helle, die Athamas 1 bij zijn eerste vrouw Nephele 1 had verwekt. Op een gegeven moment komt boodschappergod Hermes naar het huis van Athamas 1 en geeft de pasgeboren zoon van Zeus, Dionysus 2, aan Ino om als pleegmoeder te verzorgen. Uiteraard neemt Ino dit kind van haar zus Semele uit Thebe liefdevol op maar roept daarmee wel de woede van de jaloerse Hera over zich af. Vol wrok gaat de Godin op het huis van Athamas 1 af om er veel ellende te veroorzaken.

In eerste instantie zorgt Hera ervoor dat Ino jaloers wordt op Phrixus 1 en Helle, en een plan beraamde om hen te doden. Ze laat het zaaigoed voor het komende seizoen roosteren waardoor dit niet opkomt en er een grote hongersnood dreigt in Boeotië. Athamas 1 weet niets van de daden van Ino en stuurt een bediende naar het orakel van Delphi om een oplossing voor het probleem te vragen. Maar Ino instrueerde de bediende een vals antwoord te geven bij zijn terugkeer uit Delphi. Hij moest Athamas 1 vertellen dat de plaag zou eindigen als Athamas 1 zijn zoon Phrixus 1 aan Zeus offerde.

De waanzinnige Athamas

In eerste instantie weigert Athamas 1 de opdracht van het orakel uit te voeren. Maar onder druk van de bevolking, en de dreigende hongersnood, stemt Athamas 1 uiteindelijk toch in. Maar Nephele 1, de verstoten vrouw van Athamas 1, voorkwam dat hij zijn zoon kon offeren en liet Phrixus 1 en zijn zus Helle op de vliegende Ram 1 met de Gouden Vacht ontsnappen. Intussen had ook de dienaar spijt gekregen van zijn valse bericht en onthulde aan Athamas 1 wat Ino hem had opgedragen te vertellen. Athamas 1 wordt woedend als hij dit verhaal hoort en geeft bevel om zijn vrouw Ino en haar zoon Melicertes ter dood te brengen. Daarop hult Dionysus 2 zijn pleegmoeder in een wolk en laat haar samen met Melicertes verdwijnen. Ook Dionysus 2 verdween waardoor Athamas 1 alleen in het paleis achterbleef met zijn zoon Learchus.

Maar Hera is nog niet tevreden en stuurt de Wraakgodin Tisiphone 1 op Athamas 1 af om hem met waanzin te slaan. De kleine Learchus vlucht angstig weg voor zijn waanzinnige vader, maar die ziet hem aan voor een hert en gaat gewapend met pijl en boog achter het ‘dier’ aan. Na een korte maar felle achtervolging ziet Athamas 1 zijn kans schoon, richt zijn boog, en schiet een pijl dwars door het hart van Learchus. Lachend betast Athamas 1 vervolgens het levenloze ‘dier’ en snijdt met een mes het hoofd af. Met deze jachttrofee keert Athamas 1 terug naar het paleis waar hij luid om Learchus roept om hem het verhaal over de geslaagde jacht te vertellen.

Stamboom:

Athamas 1 Ino - -
Learchus -
-

Bronnen:

©2015 Maarten Hendriksz