Namen Dieren Geografie Gebeurtenissen Sterrenbeelden Bronnen

vorige pagina

volgende pagina

Leda

Volgens de meeste mythen is Leda een dochter van Thestius en zijn vrouw Eurythemis die in Calydon werd geboren. Maar er is ook een schrijver die stelt dat Thestius Leda verwekte bij Laophonte, de dochter van Pleuron 1. Daarnaast stelt Eumelus dat Leda een dochter is van Sisyphus en Panteiduia, terwijl de schrijver Alcman weer stelt dat Leda een dochter is van Glaucus 7. Als dochter van Thestius heeft Leda vele broers en zussen waar Althaea 1 de bekendste van is. Nadat haar vader Thestius is geholpen in de strijd met zijn buren door Tyndareus schenkt hij hem als dank zijn dochter Leda als vrouw. Leda gaat met haar kersverse man mee naar Laconië waar Tyndareus het koningschap op zich nam.

Leda, die wordt verleidt door Zeus in de gedaante van een zwaan.

Ook over wie welke kinderen bij Leda verwekte bestaan eveneens vele varianten. Leda werd bij haar man Tyndareus in ieder geval moeder van de vier dochters: Timandra 1, Clytaemnestra, Phylonoe en Phoebe 6. Daarnaast kreeg Leda nog een vijfde dochter Helena, de mooiste vrouw van de wereld, en twee zoons: Castor en Polydeuces. Als vader van deze laatste drie kinderen worden zowel Zeus als Tyndareus genoemd in de verschillende mythen en zijn de jongens soms tweelingzoons van Zeus maar worden ook als halfbroers beschreven.

Ook over Helena bestaan er enkele varianten. Zo probeerde Zeus eens de mooie Nemesis te verleiden en nam het meisje de vorm van een gans aan, waarna Zeus zich veranderde in een zwaan en met haar het bed deelde. Als gans lag Nemesis vervolgens een ei in het bos dat door een herder gevonden werd. De herder bracht het ei naar Leda die het in een kist bewaarde. Volgens een andere variant kreeg Hermes opdracht om het ei in de schoot van Leda te plaatsen. In beide situaties werd negen maanden later de beeldschone Helena geboren die door Leda als haar eigen dochter werd grootgebracht. Volgens een andere mythe vermomde Zeus zich als zwaan en sliep met de getrouwde Leda aan de oevers van de Eurotas. In deze situatie legt Leda vervolgens zelf een ei waaruit drie kinderen werden geboren: Castor, Polydeuces en Helena.

Leda is bijzonder trots op haar zoons en weeft, als ze deelnemen aan de Tocht van de Argonauten, twee purperen mantels voor hen. In deze mantels verwerkt zij vervolgens het verhaal van hun verwekking door Zeus in de gedaante van een zwaan. Op Helena is Leda minder trots vanwege alle ellende die door haar schoonheid werd veroorzaakt, en de directe aanleiding was tot het ontstaan van de Trojaanse Oorlog. Vanwege deze ellende maakt Leda een eind aan haar leven door haar hoofd in een strop te steken.

Stamboom:

Thestius / Sisyphus / Glaucus 7 Eurythemis of Laophonte / Panteiduia / - Perieres 1 / Oebalus 1 Gorgophone 1 / Batia 1
Leda Tyndareus
Timandra 1, Clytaemnestra, Phylonoe, Phoebe 6, Castor, Polydeuces, Helena

Thestius / Sisyphus / Glaucus 7 Eurythemis of Laophonte / Panteiduia / - Cronus Rhea
Leda Zeus
Castor, Polydeuces, Helena

Bronnen:

©2015 Maarten Hendriksz