Namen Dieren Geografie Gebeurtenissen Sterrenbeelden Bronnen

vorige pagina

volgende pagina

Leucippus 5

Leucippus 5 is één van de achttien zoons van Hippocoon 2 uit Laconië (Lacedaemon) die deze verwekte bij een onbekend gebleven vrouw. De broers van Leucippus 5 zijn: Alcimus 3, Alcinous 2, Alcon 1, Bucolus 3, Dorceus 1, Dorycleus, Enaesimus, Enarophorus, Eurytus 5, Eutiches, Hippothous 4, Hippocorystes 2, Lycaethus 1, Scaeus, Sebrus en Tebrus. De vader en zijn zoons zijn een zeer agressieve familie en vechten regelmatig een oorlog uit met naburige volken of hun eigen familie.

De agressieve zoons van Hippocoon.

Zo voert Hippocoon 2 een strijd om het koningschap over Laconië met zijn eigen broers, Icarius 1 en Tyndareus, waarvan de laatste koning was. Uiteindelijk verdrijft Hippocoon 2 dit tweetal, samen met zijn zoons, uit Laconie waarna Tyndareus en Icarius 1 naar Thestius in Calydon vluchten en Hippocoon 2 koning wordt van Laconie.

Leucippus 5 en zijn broers steunen ook Neleus in de strijd wanneer Heracles tegen zijn stad Pylos oprukt. Kort daarna, wanneer de zoon van Licymnius, Oeonus, eens op bezoek is in Laconië en het paleis van Hippocoon 2 bekijkt, stormt er een hond recht op hem af. Om te voorkomen dat het dier hem bijt gooit Oeonus een steen naar de hond. Woedend over deze daad stormen alle zoons van Hippocoon 2 naar buiten en slaan deze zoon van Licymnius met hun knotsen dood.

Na de verovering van Pylos trok Heracles op tegen Laconië, omdat hij de zoons van Hippocoon 2 wilde straffen. Hij was kwaad op hen, niet alleen omdat zij Neleus in de strijd hadden gesteund, maar meer nog omdat ze de zoon van Licymnius gedood hadden. Hij onderwerpt de stad en doodt daarbij Hippocoon 2 en al diens zoons waarna hij Tyndareus, de broer van Hippocoon 2, weer als koning over Laconië aanstelt.

Stamboom:

Hippocoon 2 - - -
Leucippus 5 -
-

Bronnen:

©2014 Maarten Hendriksz