Namen Dieren Geografie Gebeurtenissen Sterrenbeelden Bronnen

vorige pagina

volgende pagina

Licymnius

Electryon, de vader van Licymnius

Licymnius is een bastaardzoon die koning Electryon 1 verwekte bij Midea 1, een vrouw uit Phrygië. Licymnius groeit samen met zijn tien oudere halfbroers op aan het hof van zijn vader in Mycene, en heeft naast deze broers ook nog een halfzus, Alcmene, de latere moeder van Heracles. Wanneer de zes zoons van Pterelaus uit Taphië naar Mycene komen om de heerschappij op te eisen weigert Electryon 1 uiteraard de macht af te staan. Als de Taphiërs daarna de runderen van Electryon 1 stelen gaat Licymnius, samen met zijn halfbroers, achter de rovers aan. Er volgt een bloedig gevecht waarbij alle halfbroers van Licymnius sneuvelen, maar Licymnius als enige het gevecht overleeft omdat hij op de uitkijk en te jong was om te vechten.

Jaren later wordt Electryon 1 uit Mycene verbannen en gaat hij samen met Licymnius en Alcmene naar Thebe. Daar trouwt Licymnius met Perimede 2, de zus van Amphitryon en verwekt bij haar drie zoons met de namen Argius 2, Melas 3 en Oeonus. Zijn halfzus Alcmene beviel in Thebe in dezelfde periode van Heracles, die al snel uitgroeide tot een held en een goede vriend van Licymnius werd. Wanneer zijn zoon Oeonus door de zoons van Hippocoon 2 wordt gedood, omdat hij een steen wierp naar hun honden terwijl hij naar het paleis stond te kijken, wordt Heracles boos en doodt op zijn beurt alle zoons van Hippocoon 2.

Weer enkele jaren later wordt Heracles, vanwege een vergiftigde offermantel, gekweld door helse pijnen en stuurt hij Licymnius naar Delphi. Het orakel antwoordde dat Heracles naar de Oeta moest gaan om een grote brandstapel te bouwen. Wat er daarna moest gebeuren had het orakel niet verteld en was in de handen van Zeus. Vanwege de pijn stapt Heracles uiteindelijk zelf op de brandstapel en sterft. Na de dood van Heracles wordt Licymnius uit Thebe verbannen en gaat hij met zijn twee zoons, en vele anderen, in Argos wonen. Daar wordt Licymnius uiteindelijk als oude man per ongeluk gedood door Tlepolemus 1, de zoon van Heracles, toen die een dienaar met een stok sloeg, en Licymnius tussen hen door liep.

Stamboom:

Electryon 1 Midea 1 Alcaeus 1 Astydamia 1 / Laonome / Hipponome
Licymnius Perimede 2
Argius 2, Melas 3, Oeonus

Bronnen:

©2015 Maarten Hendriksz